Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter domen – det händer med åklagarens jobb

/

Gävleborgsåklagaren dömdes på onsdagen för flera allvarliga brott, bland annat barnvåldtäkt.
– Det är fullständigt solklart att han aldrig mer kan vara åklagare. Det är hundraprocentigt säkert, under förutsättning att domen vinner laga kraft, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och rättsexpert.

Annons

Att en åklagare begår den här typen av brott som leder till fängelse är mycket ovanligt. Sven-Erik Alhem betonar dock vikten av att domen hinner vinna laga kraft, vilket tar tre veckor efter att domen kommit. Fram tills dess ska alla betraktas som oskyldig. Beslut om hans tjänst kan alltså inte fattas förrän det har skett. Formellt är det statens personalansvarsnämnd som fattar beslut efter att riksåklagaren skriver dit och begär ett entledigande.

– Om han blir fälld för ett så pass allvarligt brott finns det inte minsta tillstymmelse till att han inte skulle bli avskedad, säger Sven-Erik Alhem.

Enligt Peter Brodd, personaldirektör på Åklagarmyndigheten, har det så vitt han känner till bara hänt en gång tidigare i modern tid.

– Det var i slutet på nittiotalet, men den personen var tjänstledig. Så man kan säga att detta aldrig händer, men nu har det ju tyvärr gjort det, säger Peter Brodd.

– Han är sedan utredningen inleddes tagen ur tjänst, det är sedan statens personalansvarsnämnd som fattar beslut om att avskilja honom från tjänsten, säger han.

Enligt Peter Brodd är personal och kollegor tagna av att en åklagare begått den här typen av brott.

Skadar det här förtroendet för rättsväsendet?

– Det finns två sidor av det här. Det ena är naturligtvis att det skadar förtroendet för rättsväsendet när man hör att en åklagare begår brott. Men samtidigt finns ju den andra vågskålen också. Att man ser att även en åklagare kan bli åtalad för allvarlig brottslighet. Det är otroligt viktigt med likabehandlingsprincipen, att alla oavsett tjänsteutövning ska kunna bli misstänkligjord när det finns grund för det, och åtalad när det finns grund för det, säger Sven-Erik Alhem.

Mer läsning

Annons