Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 15 års sjukskrivning jobbar Helena igen: "Jag kände ofta att jag ville dö"

/
  • Helena Öst var sjukskriven i över 15 år innan hon hittade en behandlingsmetod som gjorde att hon snabbt kunde börja jobba och leva normalt.
  • Helena Öst var sjukskriven i över 15 år innan hon hittade en behandlingsmetod som gjorde att hon snabbt kunde börja jobba och leva normalt.

Helena Öst från Trönö blev långtidssjukskriven när hon var 23 år. När hon som 30-åring blev förtidspensionerad gav hon upp hoppet om att få hjälp i Hälsingland. Hon flyttade till Stockholm för att få tillgång till en metod som i stället för mediciner och sjukskrivning på ett halvår gjort att hon kunnat börja jobba och må bra.

Annons

Läs även: Inget tyder på att trenden ska vända

När Helena Öst var 23 år blev hon sjukskriven första gången, efter att ha stressat sönder sig på sitt då nya jobb i Stockholm.

– Det var för tufft, jag kraschade och hamnade på psyk hemma i Söderhamn där de sjukskrev mig.

Där fick hon ångestdämpande mediciner, sömnmedel och antidepressiva utskrivet.

– Jag var destruktiv och jag kände ofta att jag ville dö. Jag fick stöd av vanlig psykolog och kurator i perioder, men vanlig terapi fungerade aldrig för mig.

Åren gick och Helena fick diagnosen emotionell instabil personlighetsstörning. Hon ville förändra sin situation, men det var svårt i Hälsingland. Här fanns inte tillgång till andra behandlingsmetoder. Någonstans kände hon att sjukskrivning på obestämd tid inte skulle hjälpa henne.

– När jag fick sjukersättning, alltså förtidspension, var jag 30 år. På ett sätt var det skönt, det tog bort stressen men det var ett fruktansvärt slag. Jag hade inga förutsättningar och kom ingen vart. Läkaren jag hade sa att han förstod att jag ville ta livet av mig då.

Läs mer: Vislinjen hjälpte Anneli

Helena insåg att hon skulle vara tvungen flytta om det skulle finnas någon chans att utvecklas.

– Jag hade hört talas om en behandlingsmetod för personer med borderline och bipolär sjukdom som jag ville prova, men den fanns bara i Stockholm.

Metoden heter dialektisk beteendeterapi och handlar kortfattat om att få balans mellan sitt inre och den yttre omgivningen, lära sig acceptera sig själv och verkligheten så som den är.

– I Stockholms landsting fick jag höra att jag var för gammal att satsa på, men jag gav inte upp utan hittade till sist en privat mottagning där jag kunde ställa mig i kö.

Efter nästan tio år fick Helena äntligen plats i en DBT-grupp och sen gick allting snabbt. Det var i september 2014 och parallellt med att hon tappade ner på mediciner så bearbetade hon många av sina svårigheter i DBT-samtalen.

– Jag har alltid upplevt ilska, skuld och skam, men har inte kunnat hantera det jag känt. Stress och krav har jag inte heller klarat, men jag lärde mig se allt på ett annat sätt.

Läs mer: Stressen drabbar fler

Efter att ha varit sjukskriven så många år hade hon mycket att överkomma. Hon hade skämts över sin situation och isolerat sig. Vännerna levde andra slags liv, med karriärer och familjer eller i en helt annan rytm än henne. Men hon hade bestämt sig – hon skulle må bra och hon skulle jobba igen.

– DBT:n har förändrat mitt liv till 100 procent. Jag är samma person men har fått verktyg som jag saknade tidigare.

Efter bara några månader i DBT var Helena redo att börja arbeta. Hon sökte ett jobb via arbetsförmedlingen inom administration som hon fick. Ett år har nu gått och till sina kollegor har hon inte ens berättat om sin bakgrund.

– Jag har alltid velat jobba och försökt så många gånger men det har aldrig fungerat. Nu kan jag leva normalt och jag har redan valt att avsluta terapin för jag känner att jag klarar av livet, säger Helena Öst.

Mer läsning