Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektiv behandling vid psykisk ohälsa

/
  • DBT är ofta väldigt effektivt, enligt Ywette Persson, vårdenhetschef.

Vid till exempel självskadebeteende hjälper den effektiva behandlingsformen DBT de flesta, men för att få tillgång till den krävs att man uppfyller vissa kriterier.

Annons

Läs mer: Efter 15 års sjukskrivning jobbar Helena igen: "Jag kände ofta att jag ville dö"

Läs mer: Inget tyder på att trenden ska vända – sjukskrivningarna fortsätter öka

Ywette Persson är vårdenhetschef vid Gävle sjukhus och har lång erfarenhet av DBT både inom vuxen-, barn- och ungdomspsykiatri.

– Det är en behandlingsform som har sitt ursprung i USA som spridits i Sverige sedan 1990-talet. Här i regionen var Vågen i Gävle först. Nu mera finns även ett DBT-team i Hudiksvall.

DBT har visat sig hjälpa patienter ur självdestruktivitet, förebygga kroniskt sjukdomsförlopp och förkorta vårdtider, men det krävs att man har en emotionell instabil personlighetsstörning och självskadebeteende samt ha provat annan behandling innan man får tillgång till behandlingen.

Läs även: En av fem unga skadar sig själva

– Ett skäl till att DBT ofta är effektivt är att patienten både får utbildning och går i terapi. Genom så kallad färdighetsträning jobbar man med omfattande hemuppgifter, lär sig reglera sina känslor och identifiera dilemman som verkar oförenliga, som till exempel att samtidigt vilja leva och dö, vara beroende och självständig, stark och svag samtidigt. Eller att inse att man duger som man är men samtidigt kunna utvecklas, säger Ywette Persson.

Förutom färdighetsträningen, som sker i grupp, har patienten en del individualterapi som fokuserar mycket på självskadebeteende. Enligt Ywette Perssons erfarenhet får de allra flesta som gått i DBT en mycket bättre funktionsnivå då de lär sig ta bättre hand om sig själva.

– Nyckeln till en fungerande vardag är många gånger insikten att jag faktiskt kan hjälpa mig själv, jag vågar och vet hur jag ska göra.

Läs även: I Gävleborg har vi näst flest adhd-diagnoser

Medveten närvaro (mindfulness) med influenser från zenbuddhistisk filosofi är också en viktig del av DBT, där man bland annat lär sig vara mer fokuserad på nuet för att minska sin oro för framtida händelser.

– Ungdomar säger ofta att DBT innehåller många delar som är livskunskap som alla människor skulle behöva, säger Ywette Persson.

Läs även: Dags att sluta skämmas

Mer läsning

Annons