Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt när färre delar på Rakel

/
  • Rakel blir dyrare än förväntat för brukarna. För polisen i Gävleborg är kostnaden i år 1,2 miljoner kronor högre än budgeterat.

Det nya radiokommunikationssystemet Rakel blir dyrare än beräknat, för de som har tecknat avtal. Kalkylen över antal brukare har inte hållit måttet, och de som har anslutit sig får solidariskt bära kostnaden för systemet. I Gävleborg ökar abonnemangsavgiften med mer än en miljon kronor.

Annons

Radikommuniktionssystemet ägs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och tanken var att hela det offentliga samhället, med polisen som största brukare, skulle ansluta sig till detta gemensamma system. I Gävleborg är systemet under provdrift, och ska enligt planen ersätta det gamla systemet då det stängs av i höst.

– Vad som har rört upp en del känslor är detta, att vi sent i december i fjol, då budgeten redan var lagd, fick veta att abonnemangskostnaden skulle öka med drygt 30 procent, ett påslag på 1,2 miljoner kronor för oss i Gävleborg. Vi fick göra vissa justeringar i budgeten, förklarar Per Rooth, ekonomichef vid polismyndigheten.

Årets kostnad för Rakel, allt som allt, landar för Gävleborgs del på 6,6 miljoner kronor. Den ursprungliga abonnemangsavgiften var 3,3 miljoner kronor, och hamnar alltså när allt är summerat på 4,5 miljoner kronor. Mellanskillnaden är kostnad för den tekniska utrustningen: i fordon, och den som personalen bär med sig.

– Vi har inte behövt vidta några drastiska åtgärder på grund av kostnadshöjningen. Länsramen för polismyndigheten är 375 miljoner kronor, så de 1,2 miljonerna är inget som vi står och faller med, säger Per Rooth.

Mer läsning

Annons