Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelspår och jobb

/
  • Länspolitiker i riksdagen presenterade regeringens budget i Hudiksvall. Det var Lennart Sjögren partisekreterare (KD), Sven Bergström (C), Tomas Tobé (M) och Hans Backman (FP).

– Budgeten för nästa år passar Gävleborgs län. Länet har hög arbetslöshet och budgeten dämpar fallet i sysselsättningen, säger Sven Bergström (C), riksdagsman från Forsa.

Annons

Sven Bergström presenterade regeringens nya budget för media i Hudiksvall tillsammans med Lennart Sjögren, kristdemokraternas partisekreterare från Gävle, Tomas Tobé, (M), riksdagsman Gävle och Hans Backman (FP) riksdagsman Hofors.

Några budgetnyheter påverkar konkret i Hälsingland. Bland annat en extra satsning på infrastrukturen med partiellt dubbelspår på järnvägen en mil norrut från Hudiksvall och en mil söderut från Hudiksvall. Det är ännu ingenting sagt om järnvägen ska gå utanför Hudiksvall eller genom stadskärnan. Dessutom planeras dubbelspår mellan Sundsvall och Stockvik och mellan Gävle och Axmar. Utbyggnaden ska ske inom 3-5 år. Partiellt dubbelspår är något helt annat än mötesplatser.

I infrastruktursatsningen ingår också en upprustning av Riksväg 83. Det är vägen som går från Tönnebro och norrut mot Bollnäs och Ljusdal.

Totalt satsar regeringen 32 miljarder på nya åtgärder för att möta lågkonjunkturen 2010 och 24 miljarder kronor för 2011. Pengarna satsas på jobb och företagande och för att arbetslösa snabbare ska komma tillbaka.

– Det finns en risk att arbetslösheten biter sig fast. Vi har tråkiga arbetslöshetssiffror i Gävleborg, säger Sven Bergström.

Regeringen ger Sveriges kommuner ett bidrag på sammanlagt 17 miljarder kronor. Bidraget är redan känt och tillskottet var större än kommunerna trodde.

– Kommunerna ska använda pengarna där behovet är störst, säger Hans Backman.

För att få fart på konsumtionen får löntagare lägre skatt med cirka 250 kronor i månaden. Det är fjärde steget i jobbskatteavdraget. Lägre skatt på arbete ska öka sysselsättningen.

– Jag är glad att vi har haft Anders Borg som finansminister under den här krisen. Han lägger fram en stark jobb-budget som är bra för Gävleborgs län. Hade vi haft socialdemokraterna i regeringen med Mona Sahlin, då hade staten bland annat stått som ägare till förlustbolaget Saab, säger Tomas Tobé.

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Roland Bäckman från Ljusdal är kritisk och kommenterar budgeten så här:

– Vi anser att budgeten innebär en bristfällig satsning mot arbetslösheten och det är för lite pengar till komvux och till kommunerna, säger Roland Bäckman.

Mer läsning

Annons