Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drama på stillastående X-tåg

/
  • Polisen placerade den hotfulle mannen på rälsen utanför tåget efter ingripandet.

En man hotade resenärer på ett stillastående X-tåg med ett pistolliknande föremål. Polisen fick storma tåget. Många barn fanns ombord.

Annons

Ett X-tåg på väg från Gävle mot Söderhamn, Ljusne, Iggesund, Hudiksvall och Gnarp blev stående tre mil norr om Gävle på grund att ett olyckstillbud vid 13.30. Passagerarna blev sittande i det stillastående tåget.

Tåget hade stått stilla i över en timme när en man i 65-årsåldern började vifta med ett pistolliknande föremål framför passagerare i den bakre delen av tåget. Mannen ska ha hotat att avfyra vapnet och uppträtt förvirrat.

Polisen larmades av passagerare klockan 15.03.

Kristin Nylander, som är en medarbetare på Hälsingetidningar, befann sig på tåget och berättar att de resenärer som uppfattade hotet blev mycket rädda och upprörda. Det var dock inte alla på tåget som till en början hörde och såg vad som hände.

Håkan Jarl är trafikchef på Tågkompaniet som kör X-tågen, och bor i närheten av platsen där tåget stannade, vid Hamrångefjärden. Han begav sig till tåget när han hörde om stoppet, och fick spela en viktig roll i hanteringen av den hotfulle mannen.

- Jag plockade fram den här personen och tog honom längst fram i tåget och pratade med honom, säger Håkan Jarl.

I den delen av tåget hade man redan förberett för passagerarnas evakuering, så den platsen var bra för polisen att stiga ombord på.

- De stormade in i tåget, ropade "polis" och bröt ner honom på golvet, säger Håkan Jarl.

- Det var oerhört professionellt, men de som satt i den delen av tåget visste inte vad som hade hänt tidigare så de blev naturligtvis skrämda när polisen stormade in, säger han.

Kristin Nylander var en av dem som såg ingripandet.

- Alla blev jätterädda. Många tog sig åt hjärtat. Det var också många barn i den delen av tåget där det hände, säger hon till helahalsingland.se.

Efter ingripandet kunde polisen beslagta det pistolliknande föremålet som låg i en platspåse. Enligt Sven-Erik Hammar, länsvakthavande på Gävleborgspolisen, rörde det sig inte om ett äkta vapen, även om resenärerna uppfattat det så.

- Det är en pistol med hölster som han har visat upp och en del har blivit jätterädda. Men det är en knallpulverpistol, säger Sven-Erik Hammar.

Mannen placerades på rälsen invid tåget efter ingripandet, och togs sedan till Gävle för förhör. Han var till en början misstänkt för olaga hot och brott mot vapenlagen men den senare rubriceringen har strukits sedan det framkommit att pistolen inte var äkta.

Mannen var enligt polisen inte påverkad av alkohol eller narkotika.

Tre polispatruller deltog i ingripandet.

Passagerarna från tåget evakuerades och transporteras vidare med buss och taxi. Tågstoppet har orsakat stora problem i tågtrafiken under lördagen.

Mer läsning

Annons