Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döende måste vårdas i lugnare miljö

Nu kräver läkare från olika verksamheter att landstinget skapar särskilda vårdplatser för patienter i livets slutskede.

Landstingsrådet Tommy Berger (S) håller med om att det behövs. Moderaterna har med det i sitt program inför valet.

Annons

Fem läkare från onkologen, kirurgen och de palliativa teamen både i Hudiksvall och Gävle konstaterar att Gävleborg saknar palliativa vårdplatser, trots att det enligt Socialstyrelsen borde finnas uppåt 30. En länk till debattartikeln finns här intill.

Landstingsrådet Tommy Berger (S) tycker att resonemanget i artikeln är "vettigt och nyanserat". Han håller med om att det delvis är en politisk fråga.

– Det här finns med när vi diskuterar utvecklingen av den palliativa vården, men det finns än så länge inget färdigt förslag.

Det krävs politiska beslut om det ska byggas ett nytt hospice.

– Men om det handlar om att skapa några platser på varje sjukhus, kan verksamheten själv ta initiativ till det, säger Tommy Berger.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) blev glad över att läsa debattartikeln.

– Vi moderater har med hospice i vårt valprogram och det finns med i diskussionerna när vi ska skapa en gemensam valplattform med de andra partierna i Samverkan för Gävleborg.

Patrik Stenvard anser att ett hospice ska vara skilt från sjukhusen.

– Man kanske kan göra två i länet. Jag ser också att någon annan än landstinget borde driva det. Det finns ju bland annat stiftelser som driver hospice på andra platser i landet.

Mer läsning

Annons