Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsläkaren: Därför skriver vi ut minst narkotika

/

I Edsbyn har man den lägsta förskrivningen av ångestdämpande bensodiazepiner. Distriktsläkaren Niels West anser att många läkare skriver ut för lättvindigt i dag. Det krävs en kulturförändring där läkare börjar ta ett långsiktigt ansvar, menar han.

Annons

Niels West har arbetat som distriktsläkare i Edsbyn sedan 1990. Han är en av dem som hört av sig och tackat för artikelserien om narkotikaklassade mediciner.

Läs även: Kent blev beroende av Xanor - "helvetet brakade loss"

– Jag är glad att det kommer fram att det finns en beroendeproblematik och att kritiken belyses. Många patienter har inte kunskap om hur de här medicinerna fungerar på sikt, utan förväntar läkemedel mot sina besvär när det besöker sin hälsocentral.

När en patient har ett ångesttillstånd eller har svårt att sova kan man i vissa fall skriva ut bensodiazepiner eller sömnmedel, menar Niels West, men det är inga långsiktiga lösningar. Ibland ska man ha dessa mediciner, men det är inte självklart eftersom det finns stora nackdelar.

– Vi ska vara glada för att de här medicinerna finns när de behövs, men de ska oftast inte användas stående. Patienterna riskerar att utveckla beroende vilket för med sig annan problematik. Jag brukar försöka hänvisa unga patienter vidare till utredning inom psykiatrin om man upplever att det finns behov av att ta bensodiazepiner under längre tid, det här är inget vi ska underhålla på hälsocentralerna.

Läs även: Olika läkare i Hälsingland skrev ut till barn, kända missbrukare och person i fängelse

Varför tror du att en del läkare fortsätter skriva ut trots riskerna med de här medicinerna?

– Läkare har ett ständigt tryck från patienter som förväntar sig att det finns botemedel mot allting och jag tror många vill uppfylla deras önskan om hjälp. Det är en pedagogisk utmaning att hantera detta. Jag är så glad att det här kommer fram i artiklarna, för jag sitter varje dag med ett antal recept som jag måste ta ställning till och motivera. Den här artikelserien kommer underlätta för oss läkare i våra arbeten.

I listan över förskrivningar av bensodiazepiner i Hälsingland ligger Edsbyns hälsocentral lägst med strax över 9 000 dagliga dygnsdoser per 1000 listad patient förra året i jämförelse med den som ligger högst med en siffra på över 25 000.

– Generellt sett så har Edsbyn en välmående befolkning, vilket kan bidra till hur det ser ut. På platser där man har en svårare socioekonomisk situation brukar den här typen av förskrivningar vara högre. I döende samhällen med fler utsatta människor och åldrande befolkning mår människor ofta sämre och behovet av ångestdämpande och sömnmedel kan öka.

Hur kan man förändra utvecklingen i ett sådant sammanhang, tror du?

– Det är tufft och det krävs att man har en kontinuitet med en och samma läkare som kan jobba långsiktigt med patienterna. Har man många vikarier eller hyrläkare är det svårt, eftersom det som krävs ofta är en förändring av en kultur som sitter i väggarna. Det tar lång tid men det går om man som läkare tar ansvaret för det här, säger Niels West.

Mer läsning

Annons