Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktören om USA-resorna: "Det måste bli en förbättring – annars är det bortkastade pengar"

/

Kjell Norman tycker att det är bra att regionens San Francisco-resor debatteras och granskas. Nu menar han att det är upp till bevis för regionens ledning.
– Det man måste få se är att det blir en förbättring. Annars är det bortkastade pengar, säger han.

Annons

Kritiken mot Region Gävleborgs USA-resor har varit hård och högljudd, även inifrån den egna organisationen.

I omgångar har hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman fått gå ut och försvara resorna. Särkilt efter att det senaste sparkravet på ambulanssjukvården, på 4,5 miljoner kronor, blev känt.

Läs också: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Trots att USA-resorna till största del har finansierats med statliga utvecklingsmedel får det många att se rött.

– Jag kan förstå att folk reagerar. Samtidigt är det så att vi behöver kunna utvecklas samtidigt som vi gör olika åtgärder för att vara i ekonomisk balans, säger han.

Läs också: Här är listan på regioneliten som besökt San Francisco upp till åtta gånger

Eftersom resorna finansierats till största delen genom statliga pengar så ska kostnaden för dessa inte ha påverkat de egna sparkraven på verksamheterna, framhåller företrädare för Region Gävleborg.

Frågan kvarstår dock – hade resorna kunnat göras billigare?

– Det kanske skulle ha gått. Men jag har svårt att se det, säger Kjell Norman.

Läs även Sjölunds ledare: Hälsingar protesterar, hälsingar har fått nog!

Enligt honom har regionen kortat ned USA-vistelserna så mycket de kan. Ytterligare förkortning, genom att till exempel ta bort en vilodag, ser han inte som ett alternativ.

– Skulle vi göra den ännu kortare skulle det vara bortkastade pengar, eftersom deltagarna inte skulle orka ta in besöken, säger han.

Skulle ni inte ha kunnat bjuda hit representanter från Kaiser i stället för att åka till dem?

– Vi har haft två tillfällen med Kaiser här hemma, på en av chefsdagarna och på en workshop med de som rest. Men det blir på ett annat sätt ändå när man träffas på plats – då får vi se sjukhuset och kan prata med personal. Det är svårt att få det med en extern föreläsare som kommer hit.

En del av kritiken har gått ut på att den kunskap som Kaiser Permanente sitter på finns i Sverige, till exempel Jönköping?

– Vi har varit i Jönköping och tagit del av deras utvecklingsarbete, till exempel för att ta del av deras metoder för hur man arbetar strukturerat. Det sker väldigt mycket bra jobb i Sverige, som påminner mycket om et Kaiser Permanente gör, men det är få ställen som fått ihop det så fullständigt som de gjort.

Varför har ni skickat så många personer?

– Kan man få tillräckligt många att se samma sak och driva frågorna tillsammans har man större möjligheter att förändra. Det är därför vi har åkt så pass många.

Du och regiondirektören Lönnbark har tidigare pratat om att en "kritisk massa" måste få ta del av kunskapen på plats. Vet du hur stor den kritiska massan är?

– Nej, det vet man inte. Det är svårt.

Är det värt pengarna?

– Det får inte bara bli de här resorna. Det måste bli en skillnad av det här. Vi lägger mycket pengar på det här och det måste patienterna märka av. Annars är det bortkastat.

– Vi måste fortsätta med arbetet och förändra hälso- och sjukvården i grunden i Gävleborg. Gör vi inte det och det inte händer något är det väldigt dyra pengar för patienterna.

De konkreta förslagen som ni anser har genomförts tack vare USA-resorna har kritiserats för att ha varit osanna. Till exempel har familjeläkarjouren och akuten i Hudiksvall arbetat ihop i över 30 år, vad säger du om det?

– Familjeläkarjouren i Gävle har sina förutsättningar och Hudiksvall sina. Det är inte bara resorna till Kaiser Permanente som ligger bakom beslutet, för det vore att ta i, men det var en del av det.

Vad tycker du om att resorna skapat sådan debatt?

– Jag säger så här: Det är självklart att man diskuterar sådana här frågor. Vi använder skattepengar till det här, och då är det klart att det kan diskuteras om det är väl investerade pengar.

– Det man måste få se som medborgare och patient är att det blir en förbättring. Annars är det bortkastade pengar.

Händer det något då?

– Jag tycker ändå att vi ser att det händer. Det här är som att vända en oljetanker, det tar tid, men vi ser att det verkligen är förändringar på gång i synsättet.

Läs även: Regionen bjöd privata vårdbolag på USA-resa: "Det var värt att betala"

Mer läsning

Annons