Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktören om ambulanskrisen: "Olyckligt om det finns olika uppfattningar"

Gråtfärdig personal och ambulanser som tas ur bruk. Region Gävleborgs anställda har påverkats starkt av sparkravet mot ambulanssjukvården.
– Det är naturligtvis inte bra, meddelar hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman.

Annons

Trots massiv kritik har Region Gävleborg valt att genomföra jourförslaget på ambulansen.

Åtgärden har fått över 20 anställda att säga upp sig. Och en stor del av de som jobbar kvar vittnar om skadat förtroende för ledningen samt försämrade arbetsvillkor.

På torsdagen fick att två ambulanser i Bollnäs tas ur drift för att personalen mådde för dåligt för att sköta sitt jobb.

– Att vi blir tvungna att ställa två bilar är mycket allvarligt, säger Susanne Blomgren vid ambulansstationen i Bollnäs.

Läs mer: Upprörda känslor på ambulansen – personalen orkar inte göra sitt jobb

Tidningen har sökt hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman för en kommentar om situationen. Han lät först meddela via presschefen Anders Nordlund att han ansåg att regionen redan svarat på alla frågor kring ambulanskrisen. Efter påtryckningar svarade han emellertid på tre frågor via mejl.

– Det är naturligtvis inte bra om personalen på någon av våra ambulanser mår dåligt, men det finns rutiner för hur vi sköter det. Det är alltid närmsta chef som avgör stödet, skriver Kjell Norman.

Läsarnas egna berättelser: "Ambulanspersonalen räddade mitt liv"

Många ur personalen upplever att regionledningen och de högsta cheferna inte lyssnar på dem. Något som Kjell Norman inte håller med om.

– Vi lyssnar på personalen och har förändrat i ursprungsförslaget utifrån synpunkter som framkommit. I den här frågan så delar vi inte uppfattning i sak, skriver han.

Vidare meddelar han att eventuella avvikande löften om när jouren skulle träda i kraft handlar om missförstånd.

– Datumet har hela tiden varit den 15 april och vi har skjutit fram datumet så att det inte ska beröra den schemaperiod som ligger. Om det finns olika uppfattningar om när jourtiden ska införas är det olyckligt, skriver Kjell Norman.

Mer läsning

Annons