Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det verkar bli dyrköpta bär i höst

/

Färre utländska bärplockare har sökt arbetstillstånd jämfört med i fjol. Det oroar bäruppköpare i norra Sverige, eftersom det kan betyda att de får in mindre bär. I Hälsingland är uppköparna lugna.

- Jag tror att det blir högre priser och här brukar det betyda att fler vill plockar bär, säger Nisse Jonsson med lång erfarenhet i bärbranschen.

Annons

Senaste åren har kantats av skandaler med utländska bärplockare som utnyttjats av bemanningsföretag. I våras kom därför nya hårdare regler. De har redan fått effekt. Migrationsverket har fått in mycket färre ansökningar om arbetstillstånd jämfört med i fjol.

Det oroar många bäruppköpare, men inte i Hälsingland. Här har aldrig bemanningsföretagen förekommit i någon större utsträckning.

- Effekten blir att det kommer in mindre bär till de stora bärfirmorna och då går priset säkert upp. Det gynnar oss som inte använder visumplockare. För mig är det bara positivt. Det stimulerar fria plockare från EU-länderna att komma hit, men även svenska plockare. De kan tjäna mer än normalt, säger Andreas Forsblom, bäruppköpare i Edsbyn.

Nisse Jonsson med många års erfarenhet som bäruppköpare i Bollnäs har som mest betalat 28 kronor kilot för lingon. Det var på 80-talet.

- Att priserna blir så höga igen tror jag inte på, men man vet inte, säger han.

Mer läsning

Annons