Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lönar sig ofta att överklaga

Var tredje som överklagar Försäkringskassans beslut i Gävleborg och Dalarna fick förra året rätt i förvaltningsrätten.
Men det finns en stor skillnad över landet för hur vanligt med bifall för en överklagan.

Annons

Anders Lidman, enhetschef vid förvaltningsrätten i Falun, tycker att andelen bifall i hans domstol är väl högt och att det finns anledning att fundera över kvaliteten i Försäkringskassans ursprungsbeslut.

– Jag är övertygad om vi dömer rätt i Falun. Vi har duktiga och kompetenta domare.

Inger Landberg, presskontakt på Försäkringskassan i Gävle, vill inte se den höga andelen bifall i överklagansärenden i Gävleborg och Dalarna som ett misslyckande.

– 98 procent av dem som söker sjukpenning får ett ja. Sedan är det viktigt att man kan överklaga och att systemet är rättsäkert. Det är allvarligt om det är så att det är lättare att få igenom sin överklagan i vissa delar av landet än i andra.

Hon har svårt att ge någon förklaring till skillnaderna över landet.

– Vi är förvånade. Visst fanns det stora skillnader när försäkringskassorna var länsmyndigheter och det finns säkert mindre skillnader även nu, men sedan vi blev en enda statlig myndighet har vi arbetat målmedvetet för att bedömningarna ska bli likvärdiga över landet. Vi har samma utbildning och vi utgår från samma dokument. Den första bedömningen för sjukpenning görs på ett mindre antal orter i landet och innan ett ärende går till förvaltningsrätten tittar Försäkringskassan på en annan ort på ärendet.

Mer läsning

Annons