Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras nya produkt kan få representera Hälsingland i Matverk

/
  • Anna och Jonas Larsson vid Teve destilleri och Teve kvarn deltar i tävlingen som råvaruproducenter.

Tävlingen Matverk vill locka fram nya produkter och fler samarbeten. Nu är det dags för fyra landskapsfinalister att göra upp om vilka som ska representera Hälsingland i riksfinalen.

Annons

– Jag ser det inte som en tävling. Jag är där för att visa upp det vi har skapat, säger Monica Björklund från Jarsemål.

Under måndagseftermiddagen ska det tävlas på Renshammar i Bollnäs. Då blir det landskapsfinalerna för Gästrikland och Hälsingland i Matverk. Det är en produktutvecklingstävling där lokala råvaruproducenter och förädlare tävlar tillsammans med nya produkter som ännu inte finns på marknaden.

– De är ett roligt tillfälle till att träffa branschkollegor och ett sätt att synas, säger Monica Björklund.

Hon tävlar tillsammans med Teve destilleri och Teve kvarn som drivs av Anna och Jonas Larsson. De var även med förra året, då med en jaktgelé som var smaksatt med gin. Men det blev inte de som fick representera landskapet i riksfinalen.

Läs också: Vann med ostkakspralin i landskapsfinalen 2015

Denna gång äger riksfinalen rum i Nyköping i januari. Men för att ta sig dit gäller det att såväl produkten som affärs- och marknadsföringsplanen tilltalar juryn, som bland annat består av landshövding Per Bill och Årets kock-domaren Malin Söderström.

Läs också: Lambettan prisades i Sverigefinalen av Matverk 2014

Denna gång kommer Jarsemål och Teve destilleri/Teve kvarn att tävla med en produkt med bourbon, äpple, honung och olika mjölsorter.

– Deras bourbon är inte färdig än, men jag tänker mig ändå att jag ska kunna smaksätta med den, säger Monica Björklund.

De andra landskapsfinalisterna från Hälsingland är Hälsinge hallåmi och Sundvalls lantbruk, VA nutrition och Rönnbäcks lantbruk, samt Nymans lantbruk, Janssons bröd AB och Föne ostkakeri.

Läs också: Hälsinglands sparrissoppa utan pris 2013

Mer läsning

Annons