Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den som vinner de unga kvinnorna...

/
  • Att Hälsingland attraherar unga kvinnor är helt avgörande för landskapets framtid.

Annons

... vinner allt", sa en tjänsteman på länsstyrelsen till mig när hon förklarade hur avgörande kvinnorna är för Hälsinglands framtid. De unga kvinnorna är välutbildade och oumbärliga för vår arbetsmarknad och befolkningstillväxt. Enligt SCB:s prognos kommer Hälsinglands folkmängd minska drastiskt de kommande 20 åren. Värst ser det ut för Ovanåker och Söderhamn som beräknas förlora över en tiondel av sina invånare.

Varje år flyttar ett par tusen kvinnor härifrån. Hälsinglands kvinnor studerar nu i nära samma omfattning som andra svenska kvinnor. Det innebär att jobben de får främst finns i storstäderna. Det arbetsutbudet är svårt att konkurrera med, det klarar inte ens en stad som Gävle.

Hur gör vi Hälsingland attraktivt för kvinnor? Ett anständigt arbetsliv är en början. Våra kommuner ansvarar för skola och omsorg. Där arbetar omkring hälften av landskapets kvinnor, men bara en tiondel av männen. Arbetsvillkoren i de jobben är mycket av roten till det onda. Tuff arbetsmiljö, tärande arbetstider och lite inflytande över den egna jobbsituationen, skapar stress som förvärras av att kvinnorna bär det tyngsta lasset av hemarbetet. Det leder till sjukskrivning, förlorade inkomster och pensioner som inte går att leva på.

Politikerna vill lösa problemet på olika vis. Några vill förbjuda delade turer inom hemtjänsten, garantera heltid och höja lönerna. Andra föreslår fortsatta privatiseringar för att stärka kvinnors företagande och låta dem själva diktera villkor för arbete och löneutveckling.

Med tanke på vår åldrande befolkning måste omsorgsjobben bli rimligare. Det kommer att kosta och det kräver starkare tillväxt eller åtminstone omprioriteringar. I vilket fall har vi inte råd med att pojkarna sackar efter i skolan och sedan får svårt att leverera på arbetsmarknaden. Att förbättra undervisningens kvalitet, med fler behöriga lärare och specialpedagoger, kommer att kosta. Men är det en bättre investering för framtiden än att lägga pengar på något som redan upptar för mycket av männens tid, som bandyhallar?

Kvinnliga politiker lyfter gärna kvinnors frågor i politiken. Det är kvinnorna som driver på för utveckling av barn- och äldreomsorg. Samtidigt är de underrepresenterade i Hälsinglands politik. I Ljusdal, Söderhamn och Bollnäs har deras inflytande i politiken till och med minskat under de senaste valen. Här har kvinnornas redan tunna röst i det politiska samtalet blivit ännu svagare.

Tänk på det innan du röstar.

Mer läsning

Annons