Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya Svealandsregionen: Färre Gävleborgspolitiker och längre till makten

/
  • Regionrådet Eva Lindberg (S) ser fram emot att bilda en stor Svealandsregion.
  • Oppositionsrådet Ingemar Kalén (KD) konstaterar att världen har blivit så tuff i konkurrensen att lilla Gävleborg inte klarar sig på egen hand.
  • Sverigedemokraternas oppositionsråd Daniel Persson tror inte att en Svealandsregion kommer att kunna åstadkomma det som den är tänkt att göra.

Om Gävleborg blir en del av en stor Svealandsregion kommer vårt eget regionfullmäktige och våra regionråd ersättas med ett fullmäktige och en politisk ledning för hela storregionen.
– Skillnaden är att vi blir mycket färre regionpolitiker, säger regionrådet Eva Lindberg (S).

Annons

Fram till juni kommer Gävleborg föra diskussioner med Dalarna, Uppsala län, Örebro län, Västmanland och Södermanland om att bilda en stor Svealandsregion. Den kommer i så fall ersätta de gamla regionerna och länen och ta över uppgifter som sjukvård, kollektivtrafik, kulturverksamheter och regionens utveckling. Det är så småningom riksdagen som kommer ta beslut om att den ska bildas.

Om det blir en Svealandsregion kommer också de 75 ledamöter som i dag representerar Gävleborgs knappt 282 000 invånare i länets regionfullmäktige tas bort. I stället ska en församling på minst 101 ledamöter ta beslut som rör knappt 1,8 miljoner invånare. Dagens landstings- och regionråd kommer också att ersättas med några få råd som fattar beslut över hela Svealandsregionen.

– Det kommer att bli betydligt färre regionpolitiker. Representationen kommer vi att få lösa genom att skapa nya valkretsar, säger Eva Lindberg.

Hon är inte orolig för att makten kommer att flyttas för långt bort från medborgarna.

– Vi har förebilder i Västra Götalandsregionen och Region Skåne som bildades redan i slutet på 1990-talet. Där har det fungerat bra. Det som de har gjort att det har sett till att det finns sammanhang där regionpolitiker och kommunpolitiker kan träffas och samverka. Det blir kommunerna som är närmast medborgarna, säger Eva Lindberg.

Identitet och kultur kan bli en stötesten för storregionen. Bara i dagens debatt i Gävleborg kommer gärna uppdelningen mellan hälsingar och gästrikar upp när det gäller fördelning av sjukvårdsverksamheter exempelvis.

– Våra identiteter väljer vi själva och de kan ingen ta ifrån oss, men jag tror att det är viktigt att vi bortser från identitet på det viset i en storregion. Därför är det också viktigt att politikerna i det här länet berättar om storregionen och informerar sina väljare om den, säger Eva Lindberg.

Ledare: Att framtidsministern svävar om framtiden för regionfrågan är dåligt politiskt ledarskap

Moderaterna i Gävleborg vill helst inte se att det blir någon storregion. Partiet tror helt enkelt inte på att storregioner kommer att lösa de uppgifter det är tänkta att göra.

– Vi kan inte se att sjukvåden eller den regionala tillväxten i Gävleborg skulle vinna på att bilda en Svealandsregion, säger oppositionsrådet Patrik Stenvard (M).

Att den politiska makten centreras i en storregion bekymrar honom.

– Generellt sett har jag inget problem med att vi politiker blir färre, men här ska vi gå från 75 ledamöter i Gävleborg till minst 101 ledamöter för sex län och 1,8 miljoner invånare. Avstånden är enorma inom en Svealandsregion, det kommer att ta en hel dag att för många politiker att resa till den ort där fullmäktige ligger, säger Patrik Stenvard.

– Jag förstår inte heller varför småpartier som Kristdemokraterna och Liberalerna är för storregioner. I det här länet är de redan så små så de kommer inte kunna representera länet och påverka vilken sjukvård gävleborgarna får, fortsätter han.

Att lyckas få ihop en samhörighet bland invånarna i Svealand tror Patrik Stenvard inte på.

– I Skåne och Västra Götaland fanns det redan regionala identiteter, de var skåningar och västgötar redan före regionbildningen. Här kommer hälsingar fortsätta vara hälsingar och slåss för sina sjukhus utan politisk representation och dalmasarna kommer att kämpa för sina. Att skapa en identitet kring Svealand vore konstlat om något, säger han.

För regionrådet Hannah-Karin Linck (C), är storregionen däremot välkommen.

– Centerpartiet har varit för storregioner sedan 1960-talet. Det här handlar om att decentralisera makten i Sverige, att det finns starka regioner som kan väga upp statens makt. Om du frågar vanligt folk så förstår nog de flesta inte meningen med det. Men det beror också på kunskap. Vi kanske klarar oss bra med vår lilla region i dag eller i morgon, men vi kommer behöva vara större och starkare för att kunna möta framtidens utmaningar, säger hon.

Att makten över exempelvis sjukvården och kollektivtrafiken i Gävleborg nu flyttas till ett fullmäktige på en annan ort, kanske Uppsala eller Västerås, tycker inte Hannah-Karin Linck är ett demokratiskt problem.

– Frågan är vad demokrati är? Jag har aldrig hört någon medborgare som efterfrågat fler politiker, däremot gäller det att bygga en ny regionorganisation på ett smart vis så att den alltid känns nära invånarna i regionen, säger hon.

Debatt: Löjeväckande höra fördelarna med storregion

Sverigedemokraternas oppositionsråd Daniel Persson är liksom sitt parti och Moderaterna skeptisk till storregioner över huvud taget.

– Vi kan inte se att det kommer åstadkomma det som de förväntas göra. Det har funnits en debatt om att staten skulle kunna gå in och få en tydligare roll i våra regioner, exempelvis inom sjukvården, men det hör man inte så mycket om nu, säger han.

Men liksom Hannah-Karin Linck, Ingemar Kalén och Eva Lindberg tycker han att vi måste höja blicken om vi ingår i en storregion och skilja på vår identitet och vår regionala tillhörighet.

– I vårt län är det skillnad på hälsingar och gästrikar, men det finns också skillnader på bynivån. Jag ser mig som Norralabo även om jag nu bor i Marmaverken. Det viktiga tror jag är att vi i en storregion respekterar och tolererar varandras identiteter, säger söderhamnaren Daniel Persson.

Ingemar Kalén (KD), oppositionsråd, är likt Eva Lindberg och Hannah-Karin Linck positiv till att bilda en storregion. Han hävdar att den globaliserade ekonomin och internationella konkurrensen kräver att vi jobbar mer tillsammans inom landet.

– Jag är för större regioner. Det har jag varit länge, jag tror inte att vi klarar att möta utvecklingen själva. Titta exempelvis på de små kommunerna som fanns före kommunsammanslagningarna på 1970-talet. Då skulle varenda kommun ha ett eget badhus, så nu har varenda liten ort ett badhus som deras kommuner egentligen inte har råd med, säger Ingemar Kalén.

Identitetsfrågan tror han är överkomlig, vi får inte blanda ihop personlig identitet och regional tillhörighet, tycker han.

– Jag är Hoforsbo, men jag kommer också tillhöra Svealandsregionen, säger Ingemar Kalén.

Krönika: Hälsingland i nya regionen – landskapet som alltid hamnar i utkanten

Mer läsning

Annons