Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellbo kräver gratis sjukvårdsrådgivning

/

Det borde vara gratis att ringa sjukvårdsrådgivningen, tycker Carina Rådström i Delsbo.
– Jag har många människor i min närhet som inte har råd att ladda på pengar på mobiltelefonen, säger hon.

Annons

Carina Rådström har skrivit ett medborgarförslag till landstinget, som hon tycker måste komma till rätta med de problem som uppstått när många människor enbart har mobiltelefon.

Rådgivningen ska finnas på ett 020-nummer, anser hon.

– Ungdomar och barnfamiljer har inte alltid råd att ladda på telefonen. Vad gör man om ens barn blir sjukt och man inte har några pengar på telefonen?

Hon har också läst att det hos vissa operatörers inte alls går att ringa 1177. Carina Rådström anser att problemen leder till att folk åker direkt till akutmottagningen i stället för att ringa.

Monica Öhlander, chef för landstingets sjukvårdsrådgivningen, har inte hört att människor upplever kostnaden som ett problem.

– Det här är inget som vi styr över. Det ligger på nationell nivå, eftersom numret är gemensamt för hela landet. Om vi hade ett annat nummer, förlorar man det här att 1177 är ett nummer som alla bör känna till, som 112.

Björn Gustafson, tjänsteansvarig för 1177 på riksnivån, säger att det numera går att ringa numret från alla operatörer. Däremot kan det kostnaden variera mycket beroende på vilket abonnemang man har.

– Själva rådgivningstjänsten är gratis, men det är en adekvat fråga om också trafikavgiften skulle vara det. Frågan kommer upp med jämna mellanrum, men senast för något år sedan ansåg inte Socialdepartementet att det skulle vara så.

Mer läsning

Annons