Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill förbjuda lodjursjakt i länet

Regionavdelningarna av Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen, Djurens Rätt och Ornitologiska föreningen vill förbjuda jakt på lodjur i länet.

Annons

De fyra organisationerna anser att lodjursjakten strider mot EU:s Art och habitatdirektiv samt att jakten heller inte är förenlig med kravet om en gynnsam bevarandestatus.

Enligt tidningen Svensk Jakt kan dock inte Artdatabanken, som räknar fram vad som är en gynnsam bevarandestatus, svara på hur många lodjur det finns i landet eller hur många som krävs för att uppnå en gynnsam bevarandestatus.

De fyra naturvårdsorganisationerna anser att lodjuren har ett långtgående skydd enligt EU: Art och habitatdierktiv, jaktförordningen och riksdagsbeslutet om en "Sammanhållen rovdjurpoliktik".

De tycker att den tilldelningsjakt på icke preciserade problemindivider som genomförs i länet strider mot dessa regelverk. Lodjursangrepp på tamdjur i länet sker i mycket liten omfattning och en riktad skyddsjakt mot dessa problemindivider är ett bättre alternativ enligt naturvårdsorganisationerna.

Mer läsning

Annons