Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De små oppositionspartierna är flitigast i regionen

/
  • Den flitigaste oppositionspolitikern är oppositionsrådet Solveig Wiberg (SD).

Det är de små oppositionspartierna som är mest aktiva med att lämna förslag och ställa frågor i regionfullmäktige. Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna är dubbelt så flitiga som Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Annons

Sjukvårdspartiet gjorde till skillnad från samarbetspartierna i Samverkan Gävleborg (M, KD, FP, SVG) och gick från fyra till sex mandat i fullmäktige. Sedan har de legat i med att väcka sina frågor i regionpolitiken. Enligt oppositionsrådet Stig Zettlin (SVG) har det varit en nödvändig strategi eftersom det politiska klimatet i regionen inte tillåter annat.

– Vi har sett att det inte går att driva våra politiska frågor internt i nämnderna och i regionstyrelsen. Den politiska diskussionen är inte välkommen där, det blir många sura miner hos majoriteten. Därför kom vi i gång snabbt med att arbeta med att få upp våra frågor i regionfullmäktige, säger Stig Zettlin.

Det mer än dubbelt så stora partiet Moderaterna har däremot inte alls varit så aktiva. Partiets ledamöter motionerar och interpellerar inte ens hälften så mycket som samarbetspartnern Sjukvårdspartiet. Men Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard (M) tycker att det blir för enkelt att bara mäta aktiviteten utifrån interpellation och motioner. Det säger inget om det politiska arbetets kvalitet, menar han.

– Vi i Moderaterna är nog de mest aktiva med arbetet i regionstyrelsen och i nämnderna. Det finns olika verktyg som man som oppositionsparti har tillgång till. Motioner tycker jag är ett rätt trubbigt verktyg. Interpellationer är ett starkt verktyg, men det använder vi strategiskt och sållar noga vilka vi släpper upp för tiden i regionfullmäktige är begränsad, säger Patrik Stenvard.

Även om Sverigedemokraterna näst efter Moderaterna varit det minst aktiva partiet, har de den flitigaste ledamoten i oppositionsrådet Solveig Wiberg. Hon har sammanlagt skrivit motioner och interpellerat 19 gånger sedan årsskiftet, ingen annan ledamot är i närheten.

Som ny i regionpolitiken har hon ändå haft en startsträcka, hävdar Solveig Wiberg. Men i maj skaffade partiet en politisk sekreterare och sedan dess har det gått fort att få ur sig motioner och interpellationer.

– I början gick hela min tid till att försöka förstå gången i regionen. Anledningen till att jag lämnat många motioner är att jag suttit i regionstyrelsen och haft huvudansvaret där, säger Solveig Wiberg.

Mer läsning

Annons