Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar för att bli fler kvinnliga jägare

/

Målet är att alla ska jaga tillsammans oavsett kön. Nätverket JAQT, Jagande Aktiva Kvinnor i Tiden, arbetar för att göra det lättare för kvinnor att börja jaga.
– Vi hjälper kvinnor att knyta de kontakter som de kanske inte hade kunnat knyta på egen hand, säger Zinita Källström, ansvarig för Svenska jägareförbundets kvinnliga jaktnätverk i Gävleborg.

Annons

Ungefär 17 000 av de 290 000 jägare som löser statligt jaktkort i Sverige är kvinnor. Motsvarande siffra 1996-97 var drygt 11 000. I Gävleborg ligger antalet kvinnliga jägare i dag på strax över 500 stycken.

– Det känns positivt. Vi ökar hela tiden, säger Zinita Källström.

Läs även: Skillnad på älg och älg

Nätverket JAQT startades 1998. Sedan dess har nätverket ständigt ökat i storlek och i dag har varje krets inom Jägareförbundet en JAQT-ansvarig. Nätverket ser till att årligen anordna träffar där kvinnliga jägare får möjlighet att lära känna varandra, utbyta erfarenheter och fortbilda sig inom exempelvis vapenvård eller skytte.

QUIZ: Kan du din jakt?

Zinita Källström anser att nätverkets verksamhet är viktig för att underlätta för kvinnor att ta sig in i den historiskt sett manliga jaktvärlden.

– Vi kvinnor kan ibland känna oss osäkra och vara i behov av att ha någon mentor nära tillhands. Där tror jag JAQT spelar en viktig roll, säger hon.

Att antalet kvinnor inom jakten ständigt ökar anser Zinita Källström är bra. Vad ökningen beror på har hon däremot svårare att sätta fingret på men gissar att det har att göra med hur samhället ser ut överlag.

– I dag gör kvinnor det de är intresserade av, inte det de av tradition förväntas att göra.

– Vi behöver inte längre stå tillbaka.

Det finns fortfarande mycket kvar att arbeta med innan jakten är helt jämställd. Men Zinita Källström ser ljust på framtiden.

– Vi måste bli bättre på att komma ut i skolor och berätta om djur och natur och visa alla unga att det faktiskt finns kvinnliga jägare.

– Men antalet kvinnliga jägare kommer att öka, även om det går långsamt. Det är jag helt säker på.

Hör en spännande jakthistoria: TV: "När det sket sig för den kräsmagade jägaren"

Och en till...: "Och då rusar hunden mot honom - med älgen efter"

Läs även: En lydig hund - älgjägaren bästa vän

Läs allt om älgjakten här.

Mer läsning

Annons