Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför mår unga dåligt

/
  • Barnläkaren Carls Lindgren har 30 års erfarenhet av barn- och ungdomsvård. Han har även arbetat utomlands åt Sida och WHO.
  • Carl Lindgren anser inte, i ljuset av hans bok, att han gjort att han gjort något fel i sin uppfostran av sina barn. – Jag vill tro att vi gjorde det mesta rätt, men det har vi säkert inte, säger han.

Svenska barn har bäst förutsättningar i världen. Ändå mår de sämre än många andra.
Enligt läkarna Carl Lindgrens och Frank Lindblads nya bok är det välfärdssamhällets biverkningar som är orsaken.

Annons

I den aktuella boken "Välfärdslandets gåta" attackerar författarna den svenska välfärden. Den pekas ut som orsaken till att många barn och ungdomar upplever att de mår sämre än vad de borde. I boken beskriver författarna en situation av hälsomani och nollvision för ohälsa som nu gett oväntade biverkningar.
– Vi har så högt ställda förväntningar på hur det ska vara att vi blir väldigt oroade och bekymrade om något avviker från normaliteten, förklarar Carl Lindgren, som skrivit boken tillsammans med barn- och ungdomspsykiatrikern Frank Lindblad.

Författarna anser att föräldrarnas konstanta oro för barnens hälsa har skapat en osäkerhet hos barnen och tagit bort deras självinsikt och tillit.
– I boken diskuterar vi om när vår välmening och omsorg slår över och istället blir en boja och ett problem. Men vi älskar den svenska välfärden och vill inte på något sätt försvaga den, säger Carl Lindgren.

I boken ger Carl Lindgren och Frank Lindblad inga svar på hur vi ska lösa problemet med den växande ohälsan. Det är de noga att påpeka.
– Det här är ingen "quick fix". Vi kommer inte med några lösningar på problemet, säger han med ett leende på läpparna.

Mer läsning

Annons