Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammsugning efter fler asylplatser

/

Akut läge. Det kan komma bussar med asylsökande från en dag till en annan.
Nu dammsuger Migrationsverket Hälsingland efter fler boenden, och trycket på kommunerna ökar.

Annons

Lista: Här är alla asylboenden som hittats i Hälsingland

Tjugo i åtta förra lördagsmorgonen kom ett mejl till Lars Ulander, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Gävleborg: "I dag skriver vi avtal med ett nytt asylboende i Alfta, vänligen kontakta kommunen."

På mindre än ett dygn kan ett boende vara i gång, bussar med nyanlända flyktingar kan komma från en dag till en annan.

– Läget är akut. Det är sånt rasande tempo och såna osannolika nivåer. Det är historiskt allting, säger Lars Ulander.

1 000 personer om dagen söker asyl i Sverige just nu. De flesta i Malmö. För att alla ska få en plats bussas många vidare i landet. Vissa kommer till Hälsingland. Totalt bor nu cirka 4 000 asylsökande i länet.

– Vi måste göra avkall på komforten för att alla ska kunna få tak över huvudet, och ingen behöver sova i gymnastiksalar, på gatan eller i tält, säger Lars Ulander.

I de befintliga boendena kommer fler personer per rum att placeras. Varje person ska nu ha tre kvadratmeter, mot tidigare fem.

För att möta behovet har länsstyrelsen också bett kommunerna att lista vilka lokaler som skulle kunna användas som asylboenden. Det handlar dels om hotell, vandrarhem och lägenheter, men också gymnastiksalar och kontorslokaler. På så sätt har man fått en lista med så kallade beredskapsplatser som skulle kunna tas i anspråk om flyktingarna blir ännu fler. Man har försökt titta på alla möjligheter.

Och nu förbereder Migrationsverket kommunerna på att de här platserna kan komma att behövas "i närtid". I ett brev daterat 23 september vädjar verket till kommunerna att ha beredskap – "det är en gemensam samhällsuppgift att ta emot de människor som kommer till oss" skriver verkets regionchef.

Det står också att verket kanske inte kommer att hinna informera kommunerna ordentligt. Varje kommun är skyldig att ordna skolgång åt asylsökande barn. Landstinget kommer också att få mer att göra när antalet asylsökande ökar.

På fredag 25 september offentliggörs vilka aktörer som vinner den senaste upphandlingen (nummer nio). Lars Ulander bedömer att en del av de boenden som nyligen stängde i Hälsingland då kommer att få öppna igen.

Här kan du se alla boenden som hittats i Hälsinglands kommuner:

Nya asylplatserna som Söderhamn har hittat

Nya asylplatserna som Ovanåker har hittat

Nya asylplatserna som Nordanstig har hittat

Nya asylplatserna som Ljusdal har hittat

Nya asylplatserna som Bollnäs har hittat

Nya asylplatserna som Hudiksvall har hittat

Mer läsning

Annons