Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt lingonår i Hälsingland

/
  • Ola Langvall är föreståndare för enheten för skoglig fältforskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet och spår ett riktigt dåligt lingonår i Norrland.

Årets blåbärsskörd blev en besvikelse. Lingontillgången blir inte bättre i Norrlandsskogarna. Det blir en riktigt dålig skörd för andra året i rad.

Annons

– Årets lingonprognos för Norrland pekar på en relativt svag tillgång, faktiskt den sämsta sedan de här inventeringarna började år 2003. Men längre söderut i landet tycks det däremot bli förhållandevis gott om lingon, jämfört med tidigare år, säger Ola Langvall på SLU.

Men prognoserna ska tas för vad de är, nämligen just prognoser. SLU spådde ett normalår för blåbär i Norrland. Om den prognosen säger SLU i dag att den "får skruvas ner till något under normal mängd". Andra vill nog mera beteckna 2010 som ett riktigt dåligt blåbärsår.

Men de lokala variationerna kan vara stora. I år kan till och med variationerna vara större än normalt.

När det gäller lingonen ser Götaland ut att få den bästa tillgången på många, många år. Svealand får också en lingontillgång som är klart över medelvärdena.

Desto dystrare är det då för Norrlands del. Prognosen just nu är en lingonförekomst på hälften av normalåret.

– Som vanligt finns det dock lokala variationer, och i delar av Norrland kommer det troligen att finnas hyggligt med bär även ett år som detta, säger Göran Kempe på SLU i Umeå som sammanställt siffrorna.

Mer läsning

Annons