Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curt efterlyser: Vem är flickan med den värdefulla pilspetsen?

/
  • Curt Lofterud efterlyser flickan som hittade den här värdefulla pilspetsen vid Alsensjön 2013.
  • Curt Lofterud vill tillverka replikor i rödskiffer av pilspetsen, som ska bli souvenirer vid Glösa Älgrike.
  • Pilspetsen är 5,3 centimeter lång och beräknas vara mellan 3 000–6 000 år gammal.

Någonstans i Sverige vandrar det omkring en flicka med en värdefull pilspets från stenåldern.
Men vad heter hon, och var bor hon?
Det vill gärna Curt Lofterud och arkeologerna på Jamtli veta så snabbt som möjligt.

Annons

Det är mannen bakom Glösa Älgrike, stenålderskännaren Curt Lofterud, som ringer för att be om hjälp. Han vill få tag på flickan som hittade en pilspets i Alsensjön i Krokums kommun sommaren 2013. Den är nämligen värdefull och ska förhoppningsvis stå som modell när det produceras nya pilspetsar.

Curt berättar om händelsen som ledde fram till efterlysningen:

– Det var väldigt varmt den där sommardagen, och en familj kom åkande från Åretrakten mot Östersund och stannade till vid Alsensjön för att bada. Där på stranden spatserade flickan i 10-årsåldern omkring, och plötsligt fick hon se den här pilspetsen vid vattnet. Hon lämnade in den på Jamtli, men eftersom den räknades som ett lösfynd så fick hon behålla spetsen och ta med den hem.

Så till problemet. Kontaktuppgifterna till flickan har nämligen kommit på villovägar, och nu vädjar Curt att hon eller någon i hennes närhet ska ge sig till känna. Allt som arkeologerna har i sin ägo är en bild på den 5,3 centimeter långa pilspetsen, som beräknas vara mellan 3 000–6 000 år gammal. Den är tillverkad i skiffer, och en gissning är att den användes vid Alsensjön under fiske.

– Upptäckten är otrolig, eftersom det är väldigt sällan man hittar en hel pilspets, och speciellt när det bara är några kilometer från Glösa. Den bevisar att folk bodde och verkade här. Kanske bröts pilen av när de missade en fisk med pilbågen, och sedan har den legat och skvalpat i vattnet och formats rund i kanterna under tusentals år.

Curt vill alltså att pilspetsen ska bli en förebild till nya pilspetsar, som ska säljas som souvenirer vid Glösa älgrike. Han har redan fått hjälp att såga ur lämpliga bitar från rödskiffer, och allt som fattas nu är att flickan hör av sig och lånar ut sitt värdefulla fynd.

– Vad vi vet om så bodde hon i Östersund vid tillfället. Hon får gärna höra av sig till mig eller Anders Hansson på Jamtli, hälsar Curt och håller tummarna.

Läs mer om Glösa Älgrike:

Glösa är glödhett – gästas av 100 arkeologer

Den jämtska jägarstenåldern i nytt ljus

Mer läsning

Annons