Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjt pris på redan bokad operation

När kvinnorna bokade tid för sterilisering var priset 300 kronor.
Nu måste de betala 5 000 kronor för att få operationen utförd.

Annons

Än så länge kostar en sterilisering inte mer än ett läkarbesök, 300 kronor.

Men från årsskiftet ska det kosta 3 000 kronor för en man och 5 000 kronor för en kvinna att sterilisera sig, om det inte görs av medicinska skäl. Prisskillnaden motiveras med att kvinnlig sterilisering kräver ett betydligt större ingrepp.

Landstingsstyrelsen beslutade om de nya avgifterna så sent som den 8 december. Nu skickar kvinnosjukvården ut brev till dem som redan har en operationstid inbokad på det nya året.

– Jag kan tänka mig att det finns de som backar ur på grund av det här. Det är ju mycket pengar, säger Henning Thejls, verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet.

Ungefär 150 kvinnor per år steriliserar sig i Gävleborgs län, men enligt Henning Thejls är det bara en handfull som redan har inbokade tider under nästa år.

Det görs betydligt färre manliga steriliseringar. Enligt Ulf Öhrvall, verksamhetschef för kirurgin i länet, har det inte gått ut brev till män med redan bokade operationstider.

Priset för omskärelse på pojkar av kulturella eller medicinska skäl höjs från 3 000 kronor till 7 000 kronor. Ingreppet görs på en privatklinik i Stockholm. Argumentet för prishöjningen är att priset är det landstinget betalar.

Mer läsning

Annons