Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern vill fortsätta i landstingssamarbete

Helgens partimöte i Järvsö gav ett klart besked. Centern kan tänka sig att fortsätta styra landstinget tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Nu planerar Socialdemokraterna för parallella samtal med Centern och Vänsterpartiet.

Annons

Centerpartiet ser inte det stora valnederlaget som ett underkännande för att partiet bytte sida mitt under mandatperioden. En grupp under ledning av distriktsordförande Karin Ånöstam fick i helgen i uppdrag att samtala med de andra två partierna.

Socialdemokraternas distriktsordförande Raimo Pärssinen håller emellertid öppet för att byta ut Centerpartiet mot Vänsterpartiet i samarbetet.

– Vi ska ha samtal nästa vecka med alla partier som sagt att de vill samarbeta med oss, säger han.

– De får väl prata med vem de vill, men det vore logiskt att samtala först med de man redan samarbetar med, svarar Centerns landstingsråd Björn Brink.

Jörgen Sjöstedt, sammankallande i Miljöpartiets regionstyrelse, förutsätter att partierna som ska regera tillsammans förhandlar fram ett gemensamt politiskt majoritetsunderlag.

– Det gjorde vi aldrig när vi bildade den nya majoriteten förra året.

Han förväntar sig att Miljöpartiet på Centerpartiets bekostnad får bättre utdelning än nu när olika poster fördelas.

Samtidigt ser han som självklart att diskussioner parallellt förs med Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets distriktsordförande Yvonne Oscarsson är tveksam till Socialdemokraternas strategi med parallella diskussioner.

– De borde först bestämma internt om de vill samarbeta mot vänster eller höger. Det är ett ideologiskt ställningstagande.

Mer läsning

Annons