Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott som inte ger något straff

I nästan 1200 brott där Gävleborgspolisen under 2010 lyckats binda en misstänkt till brottet, läggs utredningen ner utan att den lett till någon påföljd. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år.

Annons

När polisen har lyckats binda någon person till ett brott leder det oftast till att åklagaren väcker åtal. Men i 12 procent av de personuppklarade brotten i Gävleborgs län under 2010 utfärdade åklagaren istället ett strafföreläggande, och i 15 procent ledde brottet inte till någon påföljd alls. Åklagaren fattade istället beslut om en åtalsunderlåtelse. Något som inte innebär någon annan påföljd än att brottet noteras i den skyldiges straffregister. Det handlar oftast om mindre brott som snatterier och ringa narkotikabrott.

- Om en person har döms till ett års fängelse för något brott och det sedan kommer fram att han dessutom har snattat, så är det ingen mening att vi väcker åtal för det. Det skulle inte leda till att personen får ett strängare straff, säger Ulf Back, kammarchef vid Åklagarkammaren i Gävleborg.

Åtalsunderlåtelser i Gävleborgs län:

2010 beslutade åklagare om 1 194 åtalsunderlåtelser, vilket motsvarar 15 procent av de personuppklarade brotten.

2009 meddelades 519 åtalsunderlåtelser, vilket motsvarar 8 procent av de personuppklarade brotten.

- Jag kan inte förklara vad som är skillnaden 2010 jämfört med tidigare år. Om det blivit att vi är duktigare på att upptäcka och inte driva saker vidare? Vi ska ju inte lägga resurser på utredningar som ändå inte leder någon vart, säger Ulf Back.

Mer läsning

Annons