Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott kan utredas direkt på plats

/
  • Josef Wiklund och Roger Wiik visar polisens nya system Pust, Polisens utredningsstöd.

Polisens nya utredningsstöd Pust ska förbättra utredningsarbetet och förkorta handläggningstiderna. Vissa brott kan polisen nu utreda direkt på plats.

Annons

I Hälsingland har polisen arbetat med Pust i ett par månader. Det gamla systemet, på polisspråk kallat RAR, har stenåldersfunktioner, som Josef Wiklund uttrycker det. Han är chef för brottsförebyggande enheten, polisområde norra Gävleborg, och tillsammans med yttre befäl Roger Wiik förklarar han syftet med Pust och hur systemet fungerar.

Med hjälp av Pust startar utredningen direkt på brottsplatsen. Polisen har med sig en bärbar dator och stoppar man exempelvis en bilist så kan man göra registerslagningar på plats och en brottsanmälan kan skickas elektroniskt till en förundersökningsledare som i sin tur skickar den till åklagare. På så sätt sparar man mycket tid.

Någon uppföljning inom polisområde norra Gävleborg har inte gjorts än, men enligt statistik från Rikspolisstyrelsen tar det i snitt bara en sjättedel så lång tid att utreda ärenden med hjälp av Pust.

Än så länge kan Pust bara användas vid fem brott, förutom rattfylleri, snatteri och olovlig körning handlar det om ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Men tanken är att systemet successivt ska utökas med fler brott.

Mer läsning

Annons