Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på kunskaper hindrar tillväxt

/
  • Peter Berggren, Coompanion, på besök hos kooperativet Krafkällan i Hudiksvall där Annelie Silén arbetar.

De sociala företagen i Hälsingland har tillsammans omkring 150 sysselsatta. Det handlar personer som fått meningsfulla jobb, trots lång frånvaro från arbetsmarknaden.

Annons

Läs mer: Mänskligt fokus ger jobb

– De här företagen tar ett jättestort ansvar för en grupp som annars myndigheterna skulle ansvara för, säger Peter Berggren, handledare vid Coompanion i Gävleborg.

Många får jobb med stöd från det regelverk som privata företag, arbetsförmedling, försäkringskassa och kommun har tillgängligt för att få ut människor i jobb.

TV: Socialt företag hjälper flyktingar

– Fanns inte verktygen, vilket de inte gjorde för tio–femton år sedan, så fanns det inte heller fungerande företag.

Peter Berggren är tacksam över att verktygen finns till hands.

– När man använder dem på rätt sätt blir det också en god utveckling. Det är många modiga handläggare, politiker och tjänstemän som har gjort det här möjligt i Hälsingland, poängterar Peter Berggren.

Läs mer: Återbruk och lördagsöppet

Han upplever att samarbetena med näringslivet och privatpersoner i regel fungerar väldigt bra över tid. Dessa växer och blir starkare, men med myndigheterna har det stannat av på en del håll, trots att det enligt Peter Berggren finns en stor potential för tillväxt. Det råder en samstämmighet mellan politiker och tjänstemän om att det här är bra, men sedan kan det vara svårt att få uppslutning inom organisationerna.

– Delvis är det något förvånande, för vår strategi har varit att när framgångsexemplen finns, så kommer det här att växa organiskt. Det gör det kanske också, men inte i den omfattning vi önskar att det skulle göra.

Peter Berggren tror att brist på kunskaper är en faktor som bromsar tillväxten.

– Jag tror att man behöver lyfta kompetensen för samverkan i båda riktningarna mellan företag och myndigheter.

Läs mer: Minister på besök hos Hushållsfixarna

Från Coompanions sida har man föreslagit utbildningsinsatser för handläggare.

– Det håller vi på att diskutera med Arbetsförmedlingen. Sedan har vi lämnat en idé om att vi, tillsammans med de här företagen, ska kunna utbilda handläggare så att man lättare ska kunna samarbeta.

Han anser att det med mindre friktion skulle kunna skapas ännu fler jobb. Fler anställda i sociala företag innebär också att inkomsterna i verksamheterna ökar, eftersom fler kompetenser kommer in.

– Det är en helt naturlig utveckling i mina ögon.

Peter Berggren önskar också att de sociala företagen hade fler supportrar.

– Fler skulle se det fantastiska som de gör varje dag. När det väl funkar bra är det fantastiskt. Att driva kooperativ ställer höga krav på intern kompetens. Det är stimulerande men inte alltid så enkelt.

Mer läsning

Annons