Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på blod i Gävleborg

/
  • Det tar tio minuter att lämna blod. Efteråt bör blodgivaren ta det lugnt och undvika hård träning eller jobb på hög höjd.

En ny blodgivarkampanj ska göra Gävleborg självförsörjande på blod. Patienter som vårdas på sjukhus utanför länet bör få blod från egna landstinget.

Annons

Det är konstant blodbrist inom sjukvården i Gävleborg. Målet är att landstinget ska bli självförsörjande med blod, och dessutom kunna förse länspatienter som vårdas på sjukhus i andra län med blod hemifrån.

– Vi vill öka blodgivningen med tio procent, säger Benny Hedlund, vårdenhetschef vid blodgivningen i Hudiksvall. Det är ganska mycket. Vi startar en kampanj i februari för att få fler blodgivare.

Redan nu har blodgivningen i landstinget utvärderat öppettiderna på blodcentralerna för att se större tillgänglighet medför att fler lämnar blod.

– Vi vill se hur vi kan göra det bättre för blodgivarna, säger Benny Hedlund. Jag tror det finns en vilja att lämna blod men ibland har man inte tid. Blodcentralerna behöver all slags blod, men ibland är det brist på vissa sorter.

Mer läsning

Annons