Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredbandsmålet ligger fast

/
  • Mehmet Kaplan (MP) tror att bredbandsmålet kommer nås.

Regeringens bredbandsmål ska nås. Det meddelar IT-minister Mehmet Kaplan (MP) och pekar på nya insatser och lagförslag som ska snabba upp utbyggnaden.

Annons

Enligt den liggande bredbandsstrategin ska 90 procent av befolkningen ha tillgång till 100 Mbits bredband år 2020. Och enligt IT-minister Mehmet Kaplan är det fortfarande regeringens mål.

Strategin har dock mött en del kritik eftersom den utesluter 10 procent av landets befolkning. Till exempel har organisationen Sveriges kommuner och landsting lyft den frågan.

I en intervju med Dagens Samhälle förklarar dock Mehmet Kaplan att regeringens bredbandsmål består av flera delar.

– Vi har ett stort land till ytan. Målet är att alla ska ha tillgång till minst 30 Mbit, som också är ett EU-mål. Sedan har vi ett högre mål om att 90 procent ska ha tillgång till 100 Mbit. Det har jag stora förhoppningar att vi kommer att nå, säger han till Dagens Samhälle.

Som tidningen skrivit om förut anser emellertid flera kommunföreträdare att det fattas pengar för att nå bredbandsmålen. Mehmet Kaplan tror ändå att målen kan nås inom fastställd tidsram.

– Pengarna i landsbygdsprogrammet är dubbelt så mycket som tidigare och kommer gå till områden där aktörernas utbyggnad inte räcker till, säger han.

För att nå bredbandsmålet har regeringen en rad olika åtgärder på gång. Till exempel ska 4,5 miljarder kronor inom ramen för inom ramen för regeringens landsbygdsprogram och EU:s regionalstöd användas för bredbandsutbyggnad. Dessutom avsätts 15 miljoner kronor för regionala bredbandskoordinatorer, som ska hjälpa till att samordna utbyggnaden.

Ett nytt lagförslag väntas också förbättra situationen. Enligt det ska de aktörer som bygger bredband med offentliga medel tvingas samordna sina projekt, dessutom ska de som redan äger ett nät bli skyldiga att upplåta sina kabelkanaler till andra.

– Det är grävandet som kostar i dag och med det här lagförslaget blir det billigare att bygga ut, säger Mehmet Kaplan till Dagens Samhälle.

Samtidigt jobbar regeringen med att ta fram en ny, uppdaterad bredbandsstrategi. I den ska nya åtgärder och uppdaterade målsättningar införlivas. När den blir klar återstår dock att se.

Se också:

Pengarna räcker inte.

Lindefallet lyser på bredbandskartan.

Alla ägare vill få större nät.

Dålig uppkoppling kan ge nytt klassamhälle.

Så tycker vi om våra bredband.

Kör med Robin Hoodmetoder.

Glössbo tidigt med fiber.

"Ibland kan vi ta emot sms".

Sju master inom en mil – ingen täckning.

Mer läsning

Annons