Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandflyget uppe i luften

/
  • Att upptäcka skogsbränder tidigt kan göra stor skillnad för bekämpningen. Brandflyget spelar en viktig roll i det arbetet.

Efter en ovanligt lugn inledning på sommaren har brandflygets spaningar efter skogsbränder kommit igång. Sedan slutet av förra veckan har plan varit uppe nästan varje dag.

Annons

- Så här lite flygningar har vi aldrig haft sedan vi började för många herrans år sedan. Vi hade ingen flygning i maj och nästan ingen i juni före det kom igång.

Orden är Lars Debréns, länsflygchef för Frivilliga flygkåren, som sköter spaningsflygningarna. Den första i år gjordes den 29 juni och från och med den 3 juli har man bevakat Hälsingland från luften i stort sett varje dag.

Det som avgör om brandflyget går upp eller inte är prognoser gjorda av SMHI och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Varje dag bedöms brandrisken på en skala mellan ett och fem. Det är bara om brandrisken klassas till en fyra eller femma som brandflyget engageras.

Beroende på hur allvarlig risken är gör brandflyget också olika antal flygningar per dag, i normalfallet mellan en och tre, även om det kan bli fler i väldigt extrema lägen. I år har brandflyget i regel varit uppe en gång per dag de dagar de flugit över Hälsingland. Än har inga större bränder upptäckts.

Mer läsning

Annons