Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra besöksår för Hälsinglands museer

/
  • Hälsinglands museum är landskapets mest besökta museum. 46000 såg utställningarna här under förra året.
  • Lita Cabellut ställde ut för första gången i Sverige när hennes Blind mirror sattes upp i Hudiksvall
  • Bollnäs museum med konsthall.
  • Ljusdalsbygdens museum hade drygt 6000 besök under året, en ökning mot tidigare. Bland annat drog fotoutställningen en hel del besökare i alla åldrar.

Museerna i Gävleborg hade i stort sett ett bra besöksår förra året, med en liten minskning jämfört med 2014.

Annons

Det lilla landskapsmuseet Hälsinglands museum håller ställningarna och besöksantalet närmar sig nu det som Länsmuseet i Gävle har. Omkring 46 000 besökare såg utställningarna i Hudiksvall förra året jämfört med Länsmuseet Gävleborg som backade med 4000 till 49600. Och mest drog Blind mirror, Lita Cabelluts stora målningar som speglade världens religioner.

LÄS MER: Här är idéerna som format oss

– Den utställningen var otroligt populär. Vi hade också besök av många skolklasser som såg utställningen om Hembygd, berättar Hälsinglands museums chef Gunilla Stenberg.

LÄS MER: Ungdomar berättar om sin hembygd

En annan välbesökt konstutställning från slutet av förra året var Trådens poesi, textila bilder i tät maskinsöm av Malin Lager.

– Den var uppskattad av både män och kvinnor.

Bollnäs museum hade drygt 15500 besökare förra året, obetydligt färre än föregående år. Här visades den permanenta utställningen om Bollnässtadens framväxt liksom konstutställningar med bland andra Lennart Aschenbrenner, Sara-vide Ericson och Inga Hjohlman och Torun Eliasson.

LÄS MER: Länsmuseets konst ska visas i Bollnäs

Även det betydligt mindre Ljusdalsbygdens museum hade ett bra år 2015. Hit kom drygt 6000 besökare för att se bland annat jubileumsutställningen Det var på tiden, om Ljusdals köping som fyllde 150 år.

LÄS MER: Rehnströms fotoateljé berättar Ljusdals historia

Besöksstatistiken från Riksförbundet Svenska museer visar att 2015 var ett bra år för svenska museer. Av de deltagande museerna uppger 60 procent att de fått fler besök under 2015 i jämförelse med 2014.

Störst ökning syns i kategorin "kommunala/övriga museer" som hade ett uppsving om 287|451 fler besök under förra året. Även på de så kallade "centralmuseerna" har besöksantalet ökat med 229|886. Däremot har siffrorna för de regionala museerna sjunkit med cirka 67|714 färre besök.

I topp ligger Skansen med över en miljon besök, tätt följt av Vasamuseet. På regionnivå är Gotlands museum mest populärt och bland de kommunala/övriga museerna toppas listan av Friluftsmuseet i Gamla Linköping.

Missa inte de senaste artiklarna, recensionerna och krönikorna från Kultur och nöje. Ladda ner Helahälsingland som app, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons