Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder hotar lämna Milko

/
  • Olle Jonsson har tröttnat på Milkos priser och kommer på torsdag att gå på Arlas informationsmöte i Delsbo. Foto: Markus Dahlberg

Milko betalar sina bönder 30 öre mindre per liter mjölk än vad Arla gör.
För en mjölkbonde med stor gård rör det sig om en förlust på närmre en halv miljon kronor per år och i augusti väntas Arla höja sina priser ännu mer.
Olle Jonsson är en av många av Hälsinglands mjölkbönder som nu funderar på att lämna Milko.

Annons

Fram till nyår hade Milko möjlighet att betala lika mycket som Arla till sina bönder, men under våren har skillnaden ökat. Arla höjde sitt pris med 30 öre medan Milkos höjning stannade vid 5 öre.

För stora bönder handlar det om förluster på runt en halv miljon kronor per år, vilket gör att många nu funderar på att gå över till Arla.

I februari ordnade LRF ett möte i Harmånger där Norrmejerier, Milko, Arla och alla Hälsinglands bönder var inbjudna.

100 bönder kom och flera har sedan dess varit intresserade av Arlas verksamhet.

– Milko säger att de ska vidta åtgärder, men många härifrån tror inte på att de kommer att klara av det, säger Olle Jonsson som i 40 år drivit sin bondgård i Krusänga, Delsbo.

Därför tycker han nu att det är dags för Hälsinglands bönder att gå över till Arla.

Han menar att de tillsammans måste gå ihop för att klara konkurrensen från resten av Europa.

– Mjölk är det som är lämpligt att producera i det här området och jag är övertygad om att många bönder skulle höja sin produktion avsevärt bara de vet att de får betalt för det. I dag finns det ett så stort missnöje mot Milko för att de inte betalar tillräckligt bra att ingen vågar satsa.

Redan förra året gick många lantbrukare med förlust, vilket gör att ännu fler nu vill byta till Arla. Som ett försök till räddning höjde Milko priset på mjölken i butiken med en krona som de lovade skulle gå direkt till bönderna.

– Men det visste ju vi också att det bara var skitsnack. Vi får 25 öre av den där kronan, säger Stig Johansson som driver Oppsjö lantbruk.

Den extra kronan gäller bara konsumtionsmjölken, inte på den delen som går till ost och andra produkter vilket gör att summan i slutändan inte blir så stor.

Stig Johansson kommer också att gå på Arlas möte på torsdag. Han producerar i genomsnitt 1,2 miljoner liter mjölk per år och skulle tjäna flera hundra tusen varje år på ett byte.

– Men ska vi gå så ska vi gå allihop. Arla ska inte bara få plocka grädden, då vet man inte hur det blir med de andra som är kvar.

Robin Grönstedt, presschef hos Milko, säger att Milkos ledning är fullt medveten om missnöjet, men att de inte tycker att bönderna ska dra så förhastade slutsatser.

– Vi har generellt länge haft högre priser än både Skånemejerier och Arla, det är bara nu när de gått upp som vi inte har följt med. Vi hoppas att bönderna tänker avvakta lite. Det är ett stort steg för en bonde att byta leverantör och om vi sen får möjlighet att gå upp i pris, ska de då byta igen?

Olle Jonsson tror ändå inte att en prishöjning kommer att ske. Enligt honom har Milko länge hävdat att det ska ske förändringar, men bönderna börjar nu tröttna.

Daniel Karlsson, chef för ägarkontakt på Arla, kommer på torsdag att hålla i ett informationsmöte för Hälsinglands bönder.

Det är bönderna själva som är intresserade av att veta mer om företaget och Daniel Karlsson menar att man först efter det kan det börja spekulera i om någon eller några är intresserade av att byta leverantör.

Mer läsning

Annons