Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomb exploderade i Oslo

/

(Uppdaterad 23 juli kl 12.45) Polisen bekräftar att minst sju människor dödades och flera skadades när en kraftfull bomb detonerade i centrala Oslo i eftermiddags. Flera personer från Hälsingland befinner sig i området.

Annons

Explosionen i Oslo förstörde regeringskansliet, där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor, och flera andra byggnader. Den inträffade vid halv fyra-tiden på fredagseftermiddagen på Akersgatan i centrum.

Redan i ett tidigt skede var experter överrens om att det sannolikt rörde sig om ett terrordåd. Enligt tidningen New York Times tog den islamistiska gruppen Ansar al-jihad al-alami på sig ansvaret. Gruppen tog senare avstånd från en inblandning i dådet. 

Enligt nya uppgifter från polisen har man gripit en 32-årig norsk man för både attentatet i Oslo och dödsskjutningara på ön Utöya, där minst 80 ungdomar har mist livet. 32-åringen greps klockan 19 i går på Utöya, efter att han utklädd till polis, tagit sin in på det socialdemokratiska lägret och skjutit ungdomar. Även vid regeringsbyggnaden har en falsk polis iakttagits, varpå man tror att de båda dåden har ett samband.

Polisen bekräftar att minst sju personer har omkommit och flera skadats allvarligt till följd av explosionen i Oslo.

Det ligger flera döda människor kvar inne i regeringsbyggnaden, säger den norska polisens insatschef till NRK.
– Men jag vill inte säga något om antalet, säger han.

En militär har sagt till norska Nettavisen att den sprängladdning som exploderade i centrala Oslo kan ha bestått av uppåt 100 kilo sprängämnen,

Flera personer från Hälsingland befionner sig i området. Mikael Modig, bördig från Arbrå,är en av dem som just nu befinner sig i Oslo.

– Fönster har blivit söndersprängda långt ned i centrum och stämningen är väldigt orolig. Det är kaos och det är mycket avspärrningar här, säger han.

Mer läsning

Annons