Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs sjukhus bra på att leta risker bland äldre

Redan i år ska landstinget och kommunerna runt hela länet systematiskt bedöma risken för undernäring, fall och trycksår hos äldre.
– Jag hoppas att man inser betydelsen av det här, säger sjuksköterskan Annette Frisk vid Bollnäs sjukhus.

Annons

Det tre utvalda problemen hänger också samman. Undernäring ökar risken både för att ramla och för att utveckla liggsår.

– I hemtjänsten och på särskilda boenden borde man ta det här mer på allvar. Det är ju till exempel när man får känna matdoft som man blir hungrig och får aptit. På många ställen verkar det vara helt borta, säger Annette Frisk.

Med hjälp av ett antal frågor skapar systemet Senior Alert en riskbild. Det hjälper vård och omsorg att vidta rätt åtgärder.

Fallrisken är största problemet och beror ofta på mediciner som ger dålig balans, men också syn- och hörselnedsättningar påverkar balansen.

Annette Frisk ser ett problem i att fabrikat på mediciner byts ut efter vilken SOM för tillfället är billigast.

– Ofta förstår inte de äldre att det är samma medicin när de får ett nytt märke. De tror att de fått en ny medicin och fortsätter att äta den förra också. Det kan leda till att de till exempel äter flera blodtryckssänkande mediciner.

I länet är det än så länge bara vid medicinska vårdavdelning 5 vid Bollnäs sjukhus systemet införts fullt ut. Dit kommer njurpatienter från hela Hälsingland samt lung- och diabetespatienter samt allmänna medicinpatienter.

På avdelningen görs flera åtgärder för att undvika fall och liggsår.

– Men här stannar de bara tre till fem dagar. När de skrivs ut skickar vi vidare information om vår riskbedömning och vilka åtgärder som vi vidtagit, säger Annette Frisk.

I ett nationellt perspektiv har Avdelning 5 varit mycket aktiv. De har gjort 750 registreringar och det är runt tio procent av alla som gjorts i hela landet.

Mer läsning

Annons