Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs och Ovanåker tappar i miljörankning

Ovanåkers, Bollnäs och Ljusdals kommuner har tappat stort på tidningen Miljöaktuellts rankning över landets kommuner. Nu får listan kritik.
- Den är väldigt förenklad, säger Margareta Eiserman, miljöchef i Ljusdal.

Annons

Förra året låg både Bollnäs och Ovanåkers kommuner runt plats hundra i landet när tidningen Miljöaktuellt rankade kommunernas miljö- och hållbarhetsarbete. I år återfinns Ovanåker på plats 152 och Bollnäs på plats 203 av landets 290 kommuner. Ljusdal, som låg på plats 87 förra året, har rasat till plats 246.

Kommunrankningen är en sammanställning av en mängd faktorer. Bland dem finns svaren man gett på en enkät tidningen självgenomfört, men också enkäter från Naturskyddsföreningens klimatindex och Gröna Bilister.

Margareta Eiserman är miljöchef i Ljusdals kommun och hon tycker inte att undersökningen visar på hur bra kommunen arbetar med miljöfrågor. Exempelvis har kommuner som inte deltagit i alla enkäter fått noll poäng i de som man inte svarat på. Hon är också kritiskt till vissa frågor i den enkät hon svarat på.

- En fråga som vi svarat nej på är om vi satsat på att göra grönområden tillgängliga. Vi har natur direkt in på knutarna, säger hon.

Även när det gäller Bollnäs och Ovanåkers kommuner så har de fått noll poäng på vissa moment för att de inte deltagit i enkäter. Enligt Jörgen Granberg, miljö- och byggchef i Ovanåkers kommun, har någon närmare analys av rankningen ännu inte gjorts i kommunen.

Mer läsning

Annons