Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blondinbellas attack på Patrik Oksanen: Skriv om kondomer i stället

/

Helahälsingland.se:s ledarskribent Patrik Oksanen skrev en uppmärksammad krönika om Zara Larssons användning av antibiotika mot akne.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Annons

Isabella "Blondinbella" Löwengrip är en av dem som nu kritiserar Patrik Oksanen.

"Det är härligt när en journalist plötsligt är expert inom akne och länkar till 1177. Uppenbarligen har inte Patrik haft akne och det gör mig irriterad att han förminskar problemet", skriver Isabella Löwengrip på sin blogg blondinbella.se.

Det var under måndagen som Patrik Oksanen skrev en krönika med rubriken: "Backa inte Zaras aknebehandling". Där kritiserar han ett uttalande som Zara Larsson gjorde i podcasten "Den fantastiska resan".

– Antibiotika är ju inte bra. Man ska inte äta det om man inte behöver, men jag är så fåfäng och jag vill ha perfekt hy och mår så otroligt dåligt över det, sa Zara Larsson i podden.

Ett uttalande som kan få konsekvenser med Zara Larssons ställning som begåvad popstjärna med unga fans, och en växande antibiotikaresistens i EU, hävdar Oksanen.

"Problemet är att Larssons fåfänga kan bli direkt farlig när antibiotika ska vara sista utvägen. Läkarna håller på att förlora sina viktigaste vapen", skrev han.

Oksanen fick medhåll av Fredrick Federley (C) i sin ledartext.

Lisa Magnusson, ledarskribent på dt.se, ger nu svar på tal:

"Så vad beror det på att en politiker som Fredrick Federley moraliserar över något så medicinskt marginellt som att just Zara Larsson får antibiotika mot sin akne? Jo, "Zara är en stor förebild för enormt många", motiverar han sig.

Förebild. Det är ett ord som nästan aldrig används om män, men som ständigt återkommer när man talar om unga kvinnor i offentligheten. Vanligen slungas ordet ut som en förebråelse, just som i Fredrick Federleys exempel ovan", skriver Lisa Magnusson.

Isabella Löwengrip:

"Att hon (Zara Larsson) väljer att äta antibiotika för att slippa aknen så att hon kan koncentrera sig på sitt jobb är upp till henne och ska inte diskuteras i en ledare", skriver hon, och avslutar med:

"Patrik, du kan väl skriva en ledardebatt om vikten av kondomer nästa gång så kommer du faktiskt göra större skillnad i antibiotikadebatten."

Krönikan, och Blondinbellas svar, har även uppmärksammats av bland annat Aftonbladet, gp.se och Nyheter24.

Mer läsning

Annons