Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnskadorna ökar i Gävleborg

/
  • Gävleborg björnar har orsakat ovanligt mycket skada i regionen 2015.

Hittills i år har det anmälts dubbelt så många skador orsakade av björn i Gävleborg jämfört med 2014. Vanligast förekommande är det i Bollnäs, Rengsjö och Söderhamn.

Annons

Antalet anmälningar om skador på egendom och djur orsakade av björn har varit ovanligt högt 2015. Förra året anmäldes totalt åtta fall från slutet av sommaren och fram till årsskiftet. I år har det redan trillat in fem anmälningar enbart om skada på grödor i Gävleborg. Likaså har den ersättning som betalas ut av länsstyrelsen ökat markant. Nästan 150 000 kronor har betalats ut till drabbade hittills.

– De har varit på allt från bikupor, som varit väldigt vanligt förekommande nu, till ensilageskador. Även får har tagits, berättar Hans Blomgren, naturbevakare hos länsstyrelsen.

När nära möten eller skador rapporteras är han en av de som åker ut för att besikta den aktuella platsen. Först handlar det om att konstatera huruvida det verkligen är björn eller något annat som varit i farten. Sedan årsskiftet har det varit ovanligt tätt mellan björnbesiktningarna.

– De har varit väldigt närgångna i år, faktiskt har vi aldrig haft så här många fall. Men det är svårt att veta varför, säger Hans Blomgren.

För den som fått skador på egendom eller djur är det möjligt att få ersättning från länsstyrelsen. Om en person däremot blir fysiskt skadad av en aggressiv björn och denna bedöms vara en fara för allmänheten hamnar ärendet på polisens bord. Men det är mycket ovanligt, berättar Hans Blomgren.

– Det har varit tre fall i länet sedan jag började, och jag har jobbat i många år.

Men vid återkommande björnbesök som orsakar skada eller förstörelse kan det i stället bli fråga om skyddsjakt.

– Dock är varje fall unikt. Allt beror på plats, olika omständigheter och hur det upprepas. Det vi kollar på i så fall är hur starka skäl det finns vid störningar, berättar Hans Blomgren.

Vad ska man göra om man upplever problematiska björnbesök eller möten?

– Om man upplever det som ett obehag ringer man in till oss och anmäler. Vi får in mycket observationer och hjälper till så gott vi kan, även handgripligen då. Har man djur eller liknande och vill ha tips och råd så kan vi hjälpa till med hur man kan skydda sig, säger han.

Skyddsnät är effektivt i förebyggande syfte, vilket man också kan få bidrag till, berättar Hans Blomgren. Det går även att få ersättning för så kallad akut utrustning.

– Då sätter man upp ett batteridrivet aggregat, med rörelsedetektor. Så fort något rör sig skräms djuret bort genom att det sätter igång att tjuta som en brandvarnare, säger han.

Mer läsning

Annons