Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn skrämmer flest

Nästan hälften av svenska folket är rädda för att möta en björn i skogen. Och i rovdjurslänen är rädslan ännu större, i Gävleborg är det 60 procent som oroar sig för björnmöten.

Det visar en undersökning som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har gjort.

Annons

För 30 år sedan var det älg som folk var rädda för att möta, i dag är det björnar man fruktar mest. Men jämför man över de senaste tio åren, så är det rädslan för vildsvin som ökat mest. I takt med stammen får man förmoda, den ligger i Sverige i dag på cirka 150 000 djur.

Det finns en koppling mellan var i landet man bor och var de olika djuren är flest. Till exempel är man betydligt mer rädd för varg i Gävleborg och Dalarna än vad man är i Norrbotten och Västerbotten. Ur den synvinkeln kan det tyckas lite märkligt att av de boende i Stockholms län är 46 procent rädda för björn, 23 procent för varg, 14 procent för älg och 35 procent för vildsvin.

Bland kommunerna i Hälsingland är det i Ljusdals kommun man är mest rädd för björn, där oroar sig drygt 70 procent för björnmöten. Ungefär 50 procent av invånarna i Ljusdal, Ovanåker och Bollnäs oroar sig för att möta varg.

Mer läsning

Annons