Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbältet ratas i Hudik

/
  • Ungefär 15 procent av alla Hudiksvallsbor skippar bilbältet.
  • Sven-Olov Eriksson, 65 år, Ljusdal: – Om jag ska vara ärlig, ja det händer. Men jag har varit med om många avkörningar och hade jag haft bälte då, då hade jag inte stått här.
  • Linda Bergqvist, 22 år, Hudiksvall:– Faktiskt inte. Bältet har blivit en vana.
  • Jonas Melin, 20 år, Njutånger: – Nej, för har jag inte bältet på mig tjuter det i bilen väldigt länge. Det är viktigt med bälte, både för mig och för de andra i bilen.
  • Ulf Slaaen, 46 år, Forsa: – Ja det händer jämt. Vid långkörningar åker det på, men annars slarvar jag med det.
  • Anette Sonerud, 59 år, Hudiksvall:– Bältet har jag alltid på mig. Det är något som jag verkligen lärt mig och nu har det blivit en vana.

I Gävleborg använder 90,6 procent av bilförarna och passagerarna bältet. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora. Hudiksvallsbor är näst sämst i länet när det kommer till att skydda sig med säkerhetsbältet.

Annons

En ny undersökning från NTF visar att bilbältesanvändningen ökat under det senaste året. Men där framgår också stora skillnader mellan de olika kommunerna.

I Gävleborgs län toppar Sandviken. Där drar 95,8 procent av alla förare och passagerare på sig bältet när de sätter sig i bilen. I Hudiksvall ser siffrorna betydligt dystrare ut. Där ligger bältesanvändningen på 85 procent, vilket är lågt, både sett till länet och till landet som helhet.

Verksamhetsledare Lars-Eric Abrahamsson vid NTF Gävleborg, anser att det är märkligt att så pass många ratar bältet.

– Det är den billigaste försäkringen som finns. Den är helt gratis och finns i alla bilar, säger han.

Att krocka utan bälte i 30 kilometer i timmen, förklarar han att är detsamma som att falla från en lägenhets första våning. Om krocken istället sker i hastigheten 50 kilometer i timmen, går det att likna med ett fall från den tredje våningen.

Mer läsning

Annons