Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bekymmersamt men inte akut"

/
  • Vi fick lugnande besked vid mötet, men det finns en oro för vad som kommer att hända nästa år 2013. Det finns inget som visar att trenden vänder, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S) från Ovanåkers kommun.

I Gävleborgs län, som har landets högsta arbetslöshet, har 1 195 personer blivit varslade i år. Det är ungefär samma siffra som förra året.

Annons

Häromdagen hade därför Region Gävleborg samlat representanter från länets samtliga kommuner plus arbetsförmedling och länsstyrelse för en genomgång och diskutera vad man kan göra.

– Det är bekymmersamt i länet, men inget akut läge. Det är klokt av företagen att ha lite is i magen. Vi vet i dag inte hur många varsel som kommer att leda till uppsägningar, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S) från Ovanåkers kommun.

I Ovanåkers kommun är nu 66 anställda vid fem företag varslade, men det finns också företag som har anställt personal.

– När det gäller varslen kan vi jämföra med 2009, då 3 255 personer i länet blev varslade. Då berodde läget på bank- och finanskraschen. Nu beror det på en nedgång i konjunkturen, säger Yoomi Renström.

Vid mötet bestämde man att göra en gemensam skrivelse från regionen till regeringen samt även uppvakta regeringen.

I skrivelsen kommer man att kräva att antalet högskoleplatser i länet ökar och att det ska finnas möjlighet att ge ekonomisk hjälp till dem som behöver läsa in ämnen för att få godkänt gymnasiebetyg.

Under lågkonjunkturer är det bra att satsa på kompetenshöjning bland de som söker jobb, resonerar man.

– Vår högskola fick nu säga nej till 20 procent av de sökande på grund av för få platser. Detta sker på grund av minskade anslag till de regionala högskolorna. Det drabbar också vuxna sökande som vill vidareutbilda sig, säger Yoomi Renström.

Enligt Yoomi Renström finns det en gråzon, när det gäller varslen. Det är bara varsel som gäller fem personer eller fler, som behöver anmälas. Inte heller varsel som gäller timanställda eller anställda från bemanningsföretag behöver anmälas.

– Därför vet vi inte exakt hur många.

Mer läsning

Annons