Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BB i Hudiksvall räddas

Beskedet från landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) överraskade många. Det är inte längre aktuellt att lägga ner BB och akutkirurgin i Hudiksvall. Den internmedicinska jourverksamheten och vårdplatserna ska inte tas bort i Bollnäs.

Annons

Beskedet lämnades under inledningen av onsdagens landstingsfullmäktige, bara tre veckor efter att landstingsdirektören presenterade sin strategiska plan med omfattande sparförslag för vården i Hälsingland.

– Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har kommit överens om tre plattformar. Först ska vi utveckla närvården och effektivisera verksamheten. Det kommer att ta tid. Först där efter ska vi se vilken verksamhet som kan centraliseras. För det arbetet finns nu inget tidsperspektiv, säger Ann-Margret Knapp.

Den strategiska planen har inneburit massiva protester i Hälsingland, framför allt i Hudiksvall.

Landstingsråden skrev redan under tisdagskvällen utkastet till ett pressmeddelande som förankrades bland majoritetens ledamöter tidigt på onsdagsmorgonen.

– Vågorna började gå för höga. Vi behövde skapa ro för verksamheterna att arbeta med det effektiviseringsarbete som redan är igång, säger landstingsrådet Maria Aspers (MP).
Strategiska planen föreslår även att den slutna kvinno- och barnsjukvården samt ortopedisk operationsverksamhet och akut öronoperation försvinner från Hudiksvall samt de planerade ortopediska operationerna från Bollnäs.

Landstingsmajoritetens utspel innebär inte att dessa förslag avskrivs.

– De kommer att finnas med i diskussionerna inför budgeten för 2010, men olika verksamheter hänger ihop. Ska man ha förlossningsverksamhet måste man ha barnspecialister och ska man ha akutkirurgi måste man ha anestesi. När det gäller ortopedi finns det både akuta och planerade operationer att diskutera, säger Ann-Margret Knapp.

Mer läsning

Annons