Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara var tredje neurosjuk får professionell rehabilitering i länet

/
  • Lillemor Forslund, medlem i Neuroförbundet Gävleborgs styrelse och själv MS-sjuk, vill att regionen återinför möjligheten att åka på rehabiliteringsresor utanför länet.

Bara en dryg tredjedel av de neurologiskt sjuka i Gävleborg får professionell rehabilitering. Men länet hör ändå till de bästa i landet på rehabilitering.

Annons

För de flesta som drabbas av neurologiska sjukdomar, som stroke, Parkinsons sjukdom eller multipel skelos (MS), är rehabilitering en nödvändighet för att kunna arbeta, ta hand om sin familj och kunna delta i samhället.

Patientföreningen Neuroförbundet har kartlagt hur det ser ut med rehabiliteringen i landet. I Gävleborg är det något större andel är in i riket i övrigt som får en professionell rehabilitering, men det är ändå bara 37 procent av patienterna.

Anna Gustavsson är vårdenhetschef för fysioterapi specialistvård i Region Gävleborg. Hon tror att skilda uppfattningar om vad som är en professionell rehabilitering förklarar den relativt låga siffran.

– Det är inte säkert att du som patient uppfattar att promenader och styrketräning är en del av din rehabilitering, säger Anna Gustavsson.

Förbundet noterar också att inte ens var tredje patient skötte sin träning själv för tio år sedan, i dag är det mer än hälften.

– Jag tänker att det är en positiv utveckling. Det visar också på att tillgängligheten till friskvård ute i samhället för de patienterna ökar, säger Anna Gustavsson.

Neuroförbundet vill att Region Gävleborg förbättrar rehabiliteringen genom att se till att alla neurosjuka får en egen rehabiliteringsplan. I dag är det bara var fjärde.

– Vi har svårt att få upp de siffrorna för många patienter upplever inte att de har behov av en plan, säger Anna Gustavsson.

På länsnivå saknar förbundet möjligheten att få resa till rehabiliteringscenter utanför länet. Det var något som dåvarande Landstinget Gävleborg valde att spara in på 2009.

– Utomlänsrehabiliteringen kämpar vi fortfarande för att få tillbaka. Det är mycket bättre att få komma i väg och träna sammanhängande i flera dagar, säger Lillemor Forslund, som sitter i förbundets länsstyrelse.

Sedan förra året finns det tre neuroteam, ett på respektive sjukhus i länet, som arbetar med att rehabilitering inom specialistvården. I Sandviken finns ett rehabcenter där patienterna kan skrivas in för en längre tid. Dessutom arbetar även hälsocentralerna och kommunernas hemsjukvård med att hjälpa neurologisk sjuka med träningen.

Men Lillemor Forslund uppfattar än så länge neuroteamen som otillräckliga. Själv lider hon av MS, och är i behov av mycket träning.

– Tidigare kunde jag gå till sjukhuset och får rehabilitering mellan klockan 9 och 14, nu träffar jag teamet en timme i veckan. Det kanske kan bli bättre, men än så länge har de inte riktigt kommit på hur de ska jobba, säger Lillemor Forslund.

Mer läsning

Annons