Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara tre djurförbud förra året

Besluten om djurförbud minskade med 70 procent i länet när länsstyrelsen förra året tog över tillsynen från kommunerna.
Antalet åtalsanmälningar mer än halverades.

Annons

Den 1 januari 2009 flyttades kommunernas djurskyddsinspektörer över till länsstyrelserna och blev handläggare där.

Länsstyrelsen i Gävleborg tog under 2009 tre beslut om djurförbud och gjorde fyra anmälningar till åklagare efter misstankar om brott.

Lars Bondeson, tillförordnad enhetschef, tycker inte att det går att dra några stora slutsatser utifrån minskningen.

– Det rör sig om så små antal. Olika omständigheter kan påverka. Det kunde nog variera år från år under kommuntiden också.

Antalet omhändertaganden av djur minskade inte under 2009. Det gjordes vid 19 tillfällen, vilket till och med är en ökning jämfört med 18 omhändertaganden året innan.

Det finns ofta en koppling mellan omhändertagande av djur och efter det beslut om djurförbud. Därför är det möjligt att länsstyrelsen skärpt kraven för vad som ska leda till ett beslut om djurförbud.

– Det är ett stort ingrepp i en människas liv att förbjuda henne att inneha djur. För en lantbrukare kan det vara som ett näringsförbud. Därför är det viktigt att vara säker innan man tar ett sådant beslut.

I Gävleborg gjorde länsstyrelsen 685 inspektionsbesök jämfört med kommunernas 909 till antalet 2008.

– Antalet inspektioner är en relevant siffra som säger något om verksamheten, men det är inte konstigt om det tar ett tag att komma igång efter en så stor omorganisation. Efter vad jag sett under de tre första månaderna 2010 kommer vi att göra fler inspektioner i år.

Mer läsning

Annons