Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylvård kostade 2,9 miljoner mer än ersättningen

Vården för de asylsökande i Gävleborg kostade drygt 20 miljoner kronor förra året.
Migrationsverket betalar ut en schablonersättning, men den räckte inte. Landstinget fick stå för 2,9 miljoner kronor.

Annons

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har sammanställt landstingens kostnader och bedömer att de kan vara tilltagna i överkant, med mer än 25 procent.

Arja Markkola på landstingets ekonomitjänst har kontrollerat siffrorna och är rätt säker på att uppgifter från Gävleborg stämmer.

Enligt SKL:s sammanställning var antalet läkarbesök i öppenvård per asylsökande något mindre förra året, men deras vårddagar på sjukhus ökade med 13 procent, främst inom psykiatrin.

– Det har spekulerats kring varför asylsökande söker mer vård nu. Jag vet inte, men kanske att de fått mer information om vad vården kan erbjuda, säger Britt-Marie Ryd som ska stimulera landstingets verksamheter till att ge asylsökande hälsosamtal.

Just vid hälsosamtalet kan man få veta vilka rättigheter man har, tror hon. Förra året genomfördes 1 100 sådana i Gävleborg och Britt-Marie Ryd är nöjd.

– Det kom många romer till vårt län förra året. De avvisades direkt och då hinner vi inte träffa dem. Det är en anledning till att andelen asylsökande som fick ett hälsosamtal förra året minskade.

Mer läsning

Annons