Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande kan få samma rätt till vård

/

Miljöpartiet föreslår att papperslösa och asylsökande ska få samma rätt till planerad vård och tandvård som länsinvånarna i Gävleborg.
Nu kan förslaget bli verklighet, men flera av oppositionspartierna är emot det.

Annons

Det är regionfullmäktigeledamot Marcus Häggström (MP) som har skrivit motionen. Han tycker att Region Gävleborg ska ge planerad vård och tandvård samt habilitering och hjälpmedel till papperslösa och asylsökande på samma vis som till alla andra i länet. Marcus Häggström motiverar det med att det är rätt av moraliska skäl, men också att det stärker patientsäkerheten så att sjukvården slipper göra dyrare akuta insatser senare.

Läs mer: MP vill ge papperslösa samma rätt till vård

I dag har alla papperslösa rätt till vård som inte kan vänta. Papperslösa barn under 18 år har dessutom rätt att få vård på lika villkor som alla andra i Sverige. Sedan dess är det också möjligt för enskilda regioner och landsting att gå längre och erbjuda vård på lika villkor som invånarna i länet.

Regionmajoriteten (S, MP, C, V) ställer sig bakom förslaget. Regionrådet Hannah-Karin Linck (C) förklarar varför det är en bra idé.

– Redan i dag söker de här människorna vård hos oss så kostnaden har vi redan. Våra medarbetare ställs också inför en onödigt etiskt och medicinskt dilemma att avgöra ifall vården kan anstå eller inte. På det här viset ger vi en tydlig signal om att alla har rätt till vård och personalen kan koncentrera sig på att ge den, säger hon.

Oppositionspartierna i Samverkan Gävleborg (M, KD, FP, SVG) är splittrade i frågan. Moderaterna är skeptiska till förslaget.

– Vi har inte helt satt ner foten ännu, men vi är tveksamma till de ökade kostnader det kan medföra. Redan i dag ger vi vård som inte kan anstå och någonstans måste det finnas en gräns där vi ger sjukvård till människor som har rätt att befinna sig i landet. De som är här olagligt ska vända sig till sina hemländer för att få planerad vård, säger oppositionsrådet Patrik Stenvard (M).

Även Folkpartiet kommer att rösta emot förslaget. Den vård som ges i dag räcker, tycker partiet.

– De har rätt till akut vård som inte kan anstå. Det är upp till läkare och tandläkare att bedöma vilken vård det är, säger oppositionsrådet Carina Östansjö (FP).

Läs mer: Oväntat låg kostnad för papperslösas vård

Kristdemokraterna är däremot positiva till förslaget.

– Rent ryggradsmässigt känns det rätt och jag kommer att rösta bifall till motionen. Det kan inte handla om några stora kostnader, redan i dag har vi en skyldighet att ge alla som finns i länet en bassjukvård, säger Bertil Eriksson (KD), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sjukvårdspartiet tänker också rösta för förslaget.

– Det låter rimligt. I dag är människor här som asylsökande så otroligt länge i landet och i länet och då måste de kunna få planerad vård. Vår grundinställning är att alla som vistas i länet ska kunna få en god sjukvård, säger Stig Zettlin (SVG), oppositionsråd.

Sverigedemokraterna är emot utökad vård till papperslösa och asylsökande.

– Det är svårt att införa planerad vård för personer som inte har laglig rätt att vistas i Sverige. Att det uppstår problem med att bedöma vilken vård som inte kan anstå visar att det var fel att ge människor som befinner sig illegalt i Sverige kostnadsfri vård och att de regler som gällde förut borde bli normalfallet igen, säger oppositionsrådet Mattias Eriksson (SD).

På måndag tar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om motionen, sedan kommer den gå vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige.

Läs mer: Regionfullmäktige: Gratis kollektivtrafik för asylsökande utreds

Mer läsning

Annons