Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande kan få gratis kollektivtrafik

/
  • Regionstyrelsen vill genom ett samarbete med Migrationsverket ge asylsökande gratis kollektivtrafik i länet.

Regionstyrelsen avslår förslaget om gratis kollektivtrafik för asylsökande. I stället vill Region Gävleborg göra det möjligt genom samarbete med Migrationsverket.

Annons

Margareta Sidenvall (KD), regionfullmäktigeledamot, har föreslagit att regionen ska bekosta gratis tåg- och bussresor inom länet för asylsökande personer under den tid asylutredningen pågår. Möjligen skulle det begränsas så att inte belastningen ökar på kollektivtrafiken under rusningstid.

Hennes tanke är att det ska få de asylsökande att känna sig mer välkomna i Gävleborg och att de kan uppleva asyltiden som mer dräglig.

Regionstyrelsen avslår motionen, men hoppas i stället på att få till ett samarbete med Migrationsverket för att kunna erbjuda gratis resor till asylsökande. Den möjligheten ska nu utredas.

– Som vi tolkar lagen är det inte tillåtet av oss som region att själva betala för de här resorna, men det finns en möjlighet att göra det i samarbete med Migrationsverket och det vill vi nu titta på. Vi har annars samma uppfattning som motionären att det vore bra om de här människorna kan röra sig mer inom länet, säger regionstyrelsens ordförande Eva Tjernström (S).

Sverigedemokraterna vänder sig mot förslaget om att delfinansiera fria resor. Partiet tycker att det är fel att göra integrationsinsatser för personer som inte beviljats asyl än, dessutom hävdar Sverigedemokraterna att det enligt kommunallagen är olagligt för regionen att ge stöd åt enskilda. Enligt oppositionsrådet Solveig Wiberg (SD) skapar det splittring bland människor i länet.

– De här människorna behöver röra sig över länet, men det är bäst att Migrationsverket finansierar det. Jag har ingenting emot att vi stöttar svaga i samhället, men det jag är rädd för är att om regionen ska vara med och betala det här leder det till att olika grupper ställs mot varandra, säger hon.

Mer läsning

Annons