Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmarknaden växer i Gävleborg

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar att arbetslösheten minskar kraftigt. Men den positiva utvecklingen gäller inte alla.

Annons

Sysselsättningen i Gävleborg beräknas öka med 1 200 personer i år och till slutet av 2012 stiger siffran med 600. Det spår Arbetsförmedlingen i sin senaste jobbprognos för länet.

– Man kan aldrig veta hur det ser ut bakom hörnet, men det verkar som att det är en positiv framtid som väntar. Man tror att det kommer att hålla i sig, säger Charlotte Palmborg, chef för arbetsmarknadsområde Hudiksvall.

Inom det privata näringslivet har efterfrågan på varor och tjänster överträffat förväntningarna det senaste halvåret. Och de kommande sex månaderna väntas bli ännu mer positiva.

Men vissa grupper har svårt att få in en fot på jobbmarknaden. Framför allt rör det sig om personer med en funktionsnedsättning som innebär en nedsatt arbetsförmåga. Där har arbetslösheten istället stigit.

– De som har blivit utförsäkrade har kommit till oss tidigare och därför har arbetslösheten i den gruppen ökat. Det är en utmaning som vi har jobbat hårt med. Där finns mycket kompetens och det är många arbeten där man kan jobba ändå, säger Charlotte Palmborg.

Mer läsning

Annons