Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Appen i sig är inte farlig – det säger expert på sociala medier om omdiskuterade Periscope

Appen Periscope är fantastiskt möjlighet att på ett nytt sätt kommunicera med sin omgivning. Tyvärr så missbrukas det här av illasinnade människor. Men det är ingenting unikt för just Periscope, menar Emanuel Karlsten, expert på sociala medier.

Annons

– En generell tekniktrend etableras just nu där livemomentet kommer väldigt mycket. Vi måste lära oss ett förhållningssätt till det här, appen i sig är inte farlig. Det är hur illasinnade människor väljer att använda verktyget som är farligt, säger Emanuel Karlsten som är expert och rådgivare inom sociala medier.

Läs mer: "Sociala medier är vår vardag, många glömmer bort att tänka sig för"

Det som är svåråtkomligt med Periscope är själva direktsändningen. Appen blir ett fönster där verkligheten kan ta del av vad du som användare gör precis här och nu. Det som sker går ut live – och kan inte raderas i efterhand.

– Det förekommer ju inte fler eller värre kränkningar genom Periscope. Men det svåra med ett livemoment är ju att det inte går att ta bort, säger Emanuel Karlsten.

Läs mer: Appen Periscope hetsar unga att strippa och sabotera lektioner

Att förbjuda Periscope är ingen lösning. Mobbning sker både i verkligheten och genom en skärm säger han. I stället måste vuxenvärlden och grundare av applikationer ta ett större ansvar.

– Det handlar om en närvaro från vuxenvärlden. De måste bli mer medvetna om hur unga i dag kommunicerar med varandra. Sedan tror jag på ett bättre system för hur man kommer åt och anmäler mobbning på internet, och där har tjänsterna ett ansvar, säger han och fortsätter:

– Periscope är en spännande app med många möjligheter. Vi får inte bli rädda för tekniken. Vi måste i stället jobba med kärlek och närvaro.

Läs mer: Periscope dyker upp på lektioner: "Man utmanar varandra"

Mer läsning