Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet asylsökande slår alla rekord

/

Enligt Migrationsverkets nya prognos väntas uppemot 190 000 asylsökande till Sverige nästa år.
– Situationen saknar motstycke och kan likas vid att vi har en landgräns mot Turkiet, säger generaldirektör Anders Danielsson.

Annons

Antalet människor som kommer till Sverige för att söka asyl slår alla rekord just nu.

– Nuvarande situation saknar motstycke, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson vid en presskonferens denna morgon.

Läs mer: Ledare – Vad ni än gör, skjut inte budbäraren!

Uppskattningsvis har 700 000 människor sökt asyl i Europa i år, och de allra flesta som rör sig uppåt över kontinenten är människor som flyr från Syrien, Afghanistan och Irak.

– Antalet är mycket osäkert eftersom det inte finns någon gränskontroll längre, vi har i princip fått en landgräns mot Turkiet, en helt öppen flyktingkorridor.

Gårdagens siffra i Sverige var 100 580 personer, och den ökar hela tiden. De ensamkommande barnen blir också fler, just nu är de 20 593 stycken. Detta att jämföra med 2003 då de var drygt 7 000.

Omvärldsanalytikern Mejrem Maslo vid Migrationsverket menar att ett stort problem är svårigheten att göra prognoser på grund av det osäkra läget i Europa.

– Det går inte att beräkna hur många som kommer att komma till Sverige längre, och det går inte att veta vad som kommer att hända, säger hon.

2011 var prognosen att mellan 66 000 och 80 000 människor skulle söka sig till Sverige, för 2016 ser man som det mest troliga att vi kommer ta emot mellan 140 000 och 190 000 asylsökande och cirka 33 000 ensamkommande barn.

– Boendeläget är ansträngt, vi behöver extraordinära lösningar. Vi vet inte hur vi ska göra, det ställer stora krav på bemanning och ökade kostnader, säger ekonomidirektör Anders Lundbeck vid Migrationsverket.

Man fortsätter leta efter fler boendealternativ och nya sätt att klara av situationen.

– Det är fullt överallt nu men det finns lösningar om vi mobiliserar i samhället. Just nu inventerar vi alla möjligheter till att kunna ge människor tak över huvudet, säger Anders Danielsson.

Mer läsning

Annons